Eρντογάν: «Το twitter είναι μεγάλος μπελάς»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

« Το twitter είναι μεγάλος μπελάς, όπως και άλλα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο είναι μεγαλύτερος μπελάς των κοινωνιών , καθώς παραπληροφορούν τον κόσμο» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Habertürk εκφράζοντας ουσιαστικά τη δύναμη των μέσων αυτών και το ρόλο που έπαιξαν στις διαδηλώσεις της Τουρκίας.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε αυτό το παράπονο, όμως και οι τούρκοι διαδηλωτές εκφράζουν παράπονο και αντιδρούν για τη στάση που τήρησαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα που «αποσιώπησαν» τα γεγονότα και δεν έδειχναν σχεδόν τίποτα για το τι συνέβαινε στους δρόμους.

Την ώρα που συνέβαιναν οι συγκρούσεις στους δρόμους με την αστυνομία να επιτίθεται στους διαδηλωτές το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων ΝΤV έδειχνε εκπομπή με θέμα « πως φτιάχνονται τα ντολμαδάκια» άλλο τηλεοπτικό δίκτυο το STAR την οργάνωνε και παρουσίασε τα καλλιστεία, ενώ τα περισσότερα κανάλια την Παρασκευή όπως και του Σαββάτο μετέδιδαν τηλεοπτικές σειρές. Σχεδόν κανένα τηλεοπτικό δίκτυο δεν διέκοψε την κανονική του ροή για να μεταδώσει τα γεγονότα. «Ηταν μια άτυπη λογοκρισία»; κανείς δεν γνωρίζει. Όμως «η σιωπή των μαζικών μέσων ενημέρωσης» δεν έγινε εμπόδιο για να ενημερωθεί ο τουρκικός λαός και να οργανώσει τις διαδηλώσεις. Ουσιαστικά το twitter δεν ήταν υπο τον έλεγχο κανενός.

Ο «μπελάς» του Ερντογάν, όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος, το twitter, ήταν το μέσο που πλημμύρισε με μηνύματα φωτογραφίες, video και ξεσήκωσε τον κόσμο.

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Τούρκοι αστυνομικοί είχαν αρχίζει να βάζουν φωτιά στις σκηνές των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ. Στο διαδίκτυο οι φωτογραφίες μεταδόθηκαν προκαλώντας μεγάλη προσέλευση του πλήθους. Οι εικόνες δεν είχαν μεταδοθεί στα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα.

Το βράδυ της Πέμπτης οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους διαδηλωτές. Ολα τα βίντεο από την σκληρή αντιμετώπιση ξεσήκωσαν τον κόσμο.

Η Παρασκεύη ήταν η μέρα του twitter. Στην πλατεία Ταξίμ είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, οι αστυνομικοί με χιλιάδες δακρυγόνα και τη χρήση τεθωρακισμένων προσπάθησαν να απωθήσουν τη μαζική ειρηνική διαδήλωση. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν έδειχναν τίποτα. όμως στο twitter και στο facebook οι γείτονες μας ενημέρωναν τον κόσμο για το τι ακριβώς συνέβαινε.

#occupygezi, #gezipark, #occupytaksim ήταν το σημείο των αναρτήσεων που παρακολουθούσαν όλοι μέχρι τα ξημερώματα. «Είμαστε στο Μπεσίκτας ελάτε εδώ», «στο Πέρα έχουμε δυο τραυματίες», «στη Σμύρνη είμαστε στο δρόμο για να σας στηρίξουμε» ήταν κάποιες από τις αναρτήσεις που ενημέρωναν συνεχόμενα τον κόσμο.
Οι διαδηλωτές με τα κινητά τους «ανέβαζαν» φωτογραφίες και βίντεο με αστυνομικούς να χτυπούν τους ανθρώπους, φωτογραφίες τραυματιών κτλ. και μετέδιδαν ουσιαστικά τις ειδήσεις που δεν μετέδιδαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ηταν η «νίκη» του twitter έναντι των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.