ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
»Ολα νόμιμα» είπε με δυο λόγια ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογαν όσα έγιναν από διαδικαστικής πλευράς απέναντι στους αντιπάλους του, μεταξύ των οποίων η σύλληψη διευθυντών Μέσων Ενημέρωσης αλλά και το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του αυτοεξόριστου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συμμάχου του και τώρα σκληρού αντιπάλου του- μια εξέλιξη που ουσιαστικά είχε προαναγγείλει το ONALERT.GR :»Επέβλεψα εκ του σύνεγγυς αυτές τις διαδικασίες ως Πρόεδρος αυτής της χώρας. Όλα είναι σύμφωνα με τον νόμο και σύμφωνα με τη δικονομία (…). Η εν εξελίξει διαδικασία είναι απολύτως εντός των κανόνων και χωρίς ψεγάδια», είπε εν είδη … Ανώτατου Επιθεωρητή Δικαιοσύνης ο κ. Ερντογάν σε μία ομιλία στην Κωνσταντινούπολη.
»Η αστυνομία και η δικαστική εξουσία δεν αναπαράγουν τα λάθη του παρελθόντος», πρόσθεσε.
»Μάσκα» η δημοσιογραφία, λέει ο Ερντογαν
Ο κ. Ερντογάν υπεραμύνθηκε της κράτησης δημοσιογράφων στο πλαίσιο της έρευνας, λέγοντας πως μερικοί από τους αυτούς χρησιμοποιούσαν το επάγγελμα ως »μάσκα», η οποία κάλυπτε άλλες δραστηριότητες.
Επιχειρηματολόγησε πως η κράτηση δημοσιογράφων δεν είναι κάτι το ασύνηθες, παραπέμποντας στις συλλήψεις που έγιναν στη Βρετανία στο πλαίσιο ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών το οποίο κλόνισε τις εφημερίδες ταμπλόιντ.
Τo ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν - ο οποίος ζει εξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 - εκδόθηκε την Παρασκευή, από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Το 1ο Πταισματοδικείο της Κων/λης- μετέδωσε το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu με τον τίτλο «Απόφαση για τη σύλληψη του Γκιουλέν»- γράφει ότι αποδέχθηκε το αίτημα της Εισαγγελίας της Κων/λης για τη σύλληψη του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, στο πλαίσιο των ανακρίσεων για την «παράλληλη δομή». Το δικαστήριο φέρεται ότι αξιολόγησε το αίτημα της Εισαγγελίας της Κων/λης, που διεξάγει την ανάκριση για την «παράλληλη δομή» και αποφάσισε για την έκδοση απόφασης όσον αφορά στη σύλληψη του ύποπτου Φετχουλλάχ Γκιουλέν.
Τι ακριβώς λέει το Ένταλμα για Γκιουλέν
Η Εισαγγελία της Κων/λης, που ζήτησε την έκδοση απόφασης για τη σύλληψη, στο αίτημά της ανέφερε τα εξής:»Ο ύποπτος Φετχουλλάχ Γκιουλέν, που είναι αρχηγός της οργάνωσης αδικημάτων, η οποία αξιολογείται πως έχει δομηθεί αντίθετα με τους νόμους και τους κανόνες της τάξης στους τομείς ΜΜΕ, οικονομίας και γραφειοκρατίας και είναι γνωστή στην κοινή γνώμη ως κίνημα Χισμέτ, έφυγε από τη χώρα το 1998 και δεν επέστρεψε ποτέ»
Στο γραπτό αίτημα τονίζεται ακόμα ότι ο Γκιουλέν ζει μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ και ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων, εξασφαλίστηκαν επαρκή και συγκεκριμένα στοιχεία για το γεγονός ότι διέπραξε αδικήματα, αλλά επειδή βρίσκεται εδώ και μακρό χρονικό διάστημα στο εξωτερικό, δεν κατέστη δυνατό να φθάσουν οι αρχές σ’ αυτόν.
Ο Εισαγγελέας κ. Χασάν Γιλμάζ, ζήτησε να ετοιμαστεί ένταλμα σύλληψης για τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Ο ιμάμης Γκιουλέν κατηγορείται για παρεμπόδιση της ατομικής ελευθερίας με χρήση βίας, απειλών και σκευωριών, για σύσταση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης και διοίκηση αυτής και ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.
Και μια λεπτομέρεια: Στο αίτημα της Εισαγγελίας ζητείται το όνομα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν (από πλευράς ορθογραφίας) να αναφέρεται ως »Φετουλλάχ Γκιουλέν»- προφανώς για να μην υπάρχουν λόγοι ακυρότητας.
Το διέψευδαν…
Να σημειωθεί ότι το θέμα σχετικά με τη δίωξη του Γκιουλέν ανέδειξαν προ ημερών οι εφημερίδες Yeni Safak, η Sabah και Cumhuriyet, – η πρώτη στην α’ σελίδα.Έγραφαν λοιπόν τότε - για να …διαψευστούν από διαφόρους κυβερνητικούς – ότι θα εκδοθεί »Ερυθρό Δελτίο» προς την Ιντερπόλ για τη σύλληψη του ίδιου του Γκιουλέν καθώς, ανέφερε, αποκαλύφθηκε πως ο υπ’ αριθμ.1 ύποπτος της οργάνωσης είναι ο Φετχουλάχ Γκιουλέν. Εξηγούσαν δε ότι επειδή ο Γκιουλέν βρίσκεται στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και λέγεται ότι η Εισαγγελία θα στείλει το φάκελό του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την έκδοση του Ερυθρού Δελτίου.
Υπενθυμίζεται ότι Ερντογαν και Γκιουλέν ήταν στην αρχή πολύ στενά συνεργαζόμενοι , αλλά μετά υπήρξε σύγκρουση, προφανώς στο μοίρασμα της εξουσίας και της επιρροής….
Όσον αφορά τον διευθυντή του καναλιού Samanyoglu, κ. Χινταγέτ Καρατζά, κατηγορείται για «συμμετοχή στη διεύθυνση ένοπλης οργάνωσης» και βρίσκεται υπό κράτηση.
Είχε προσαχθεί την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο ενός κύματος συλλήψεων στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με στόχο συνολικά 30 πρόσωπα (δημοσιογράφους, αστυνομικούς, τηλεοπτικούς σεναριογράφους και σκηνοθέτες) σε κύκλους που θεωρούνται προσκείμενοι στο δίκτυο το οποίο διευθύνει ο Γκιουλέν.
Ο κ. Εκρέμ Ντουμανλί, διευθυντής έκδοσης της εφημερίδας Zaman του ίδιου ομίλου ενημέρωσης, που η κυκλοφορία της ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο φύλλα, έχει αφεθεί ελεύθερος.
Επίσης τρεις αστυνομικοί συνελήφθησαν και εναντίον τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε τρομοκρατία.