Με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα προσκείμενων στην κάθε πλευρά εφημερίδες συνεχίζεται στην Τουρκία η κόντρα μεταξύ του αυτοεξόριστου ιμάμη Γκιουλέν και της κυβέρνησης Ερντογαν :To »Κίνημα Γκιουλέν» απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει ένα «παράλληλο κράτος» που λειτουργεί μέσα στην κρατική μηχανή της Τουρκίας.Εάν μια τέτοια δομή όντως υπάρχει, η κυβέρνηση του Ερντογάν θα πρέπει να αποκαλύψει τα στοιχεία, γράφει σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Zaman.
Το σχόλιο αυτό της Zaman έρχεται έπειτα από την ανακοίνωση που εξέδωσε το προσκείμενο στον αυτοεξόριστο ιμάμη Γκιουλέν » Ίδρυμα Δημοσιογράφων και Συγγραφέων» χθες. Η ανακοίνωση απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το κίνημα Γκιουλέν βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση κατά την διαφθοράς και ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς πρόσκεινται στο κίνημα. Όπως τονίστηκε στην ανακοίνωση, το κίνημα Γκιουλέν δεν είναι εχθρός του ΑΚΡ ενώ επεσήμανε τη σημασία του να ξεκινήσει άμεσα ενδελεχή έρευνα κατά της διαφθοράς. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ανησυχία για πιθανή προβοκάτσια στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Πάντως η εφημερίδα Bugun – που πρόσκεινται στο κίνημα Γκιουλέν- χαρακτήρισε στην ανακοίνωση του »Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων» ως «ιστορική προειδοποίηση». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανακοίνωση τόνισε ότι το ΑΚΡ έχει αλλάξει σημαντικά από τις εκλογές του 2011 και προέτρεψε την κυβέρνηση να δράσει ως εκπρόσωπος των 76 εκατ. Τούρκων πολιτών.
Η άλλη πλευρά
Στον αντίποδα, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak απαντά στην ανακοίνωση του »Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων» με το να εφιστά την προσοχή στις πρόσφατες εξελίξεις που στόχο έχουν τη κυβέρνηση,όπως αναφέρει.
Σύμφωνα με την εφ/δα, η ανεξάρτητη έρευνα συνεχίζονταν για 14 μήνες, αλλά οι εισαγγελείς ταυτόχρονα πάτησαν το κουμπί για συλλήψεις στις 2 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει πίσω στα σχέδιά της να κλείσει τα Φροντιστήρια (σ.σ. που πολλά από αυτά είναι φίλων του Γκιουλέν ή του ιδίου)..
Όπως τονίζει, η εφ/δα οι επιχειρήσεις κατα της διαφθοράς ξεκίνησαν χωρίς να ειδοποιηθεί ο αρχιεισαγγελέας ούτε ο επικεφαλής της αστυνομίας. Τα έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνα δεν είχαν κοινοποιηθεί. Πριν ακόμα ξεκινήσει η επιχείρηση, οι εισαγγελείς προσπάθησαν να κάνουν την αστυνομία να υπογράφει τα έγγραφα κατά των Υπουργών.
Τότε – συνεχίζει η εφημερίδα – ο εισαγγελέας, Μουαμέρ Ακκάς, πάτησε το κουμπί για τη δεύτερη έρευνα εναντίων της τουρκικής κυβέρνησης. Ο Ακκάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία προέτρεπε το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων να αναλάβει δράση. Την ίδια ημέρα το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τη ρύθμιση που επέβαλε στην αστυνομία και στους εισαγγελείς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους σχετικά με τις έρευνες που διενεργούν.
Είναι σαφές ότι με όλα αυτά η Yeni Safak περνάει το μήνυμα ότι όλες αυτές οι κινήσεις κατά της τουρκικής κυβέρνησης έχουν ενορχηστρωθεί από το «παράλληλο κράτος» που – κατά τους οπαδούς του κ. Ερντογάν – ελέγχεται από τον ιμάμη Γκιουλέν .
Διαβάστε ακόμη:
ΤΟΥΡΚΙΑ: Θέλουν να βγάλουν τους στρατηγούς της Βαριοπούλας από τη φυλακή !
«Οι «οπλάδες» θέλουν να με ρίξουν γιατί δεν εισάγουμε πια τα όπλα τους» λέει τώρα ο Ερντογάν