«Ερντογάν διώξε τον Νταβούτογλου»

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ  στην Τουρκία έχει ακόμα την ευκαιρία να τερματίσει την διαμάχη με το κίνημα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ  ιμάμη  Γκιουλέν, τονίζει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας κ Radikal, Τζουνέιτ Οζντεμίρ, που προτείνει διάφορους τρόπους για τον τερματισμό της διαμάχης αυτής.

Μεταξύ εξ αυτών είναι και η προτροπή στον κ Ερντογάν να αντικαταστήσει άμεσα τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας , κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Μπαμπατζάν καθώς αυτός θα μπορούσε   -όπως υποστηρίζει -να αρχίσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να μειώσει τη ζημιά 

Όπως υποστηρίζει η απόπειρα του ΑΚΡ να χαρακτηρίζει το κίνημα Γκιουλέν ως ένα »σκοτεινό κίνημα» που ελέγχεται από ξένες δυνάμεις μπορεί έχει βραχυπρόθεσμα χρήσιμα αποτελέσματα αλλά μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει το κόμμα. 

Ούτε για την …Μέση Ανατολή

Το ΑΚΡ δεν έχει απαντήσει ακόμα στις κατηγορίες του κινήματος Γκιουλέν για διαφθορά. Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος, το ΑΚΡ αντί να αρκείται στις δηλώσεις περί συνομωσίας θα πρέπει να πείσει το κοινό ότι θα ερευνήσει τις κατηγορίες και ότι θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. 

Με τον ανασχηματισμό, ο αρθρογράφος θεωρεί ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός  θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Υπουργό Εξωτερικών, κ.Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Μπαμπατζάν καθώς ο τελευταίος θα μπορούσε να αρχίσει επαφές με τις ΗΠΑ προκειμένου να μειώσει τη ζημιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο αρθρογράφος, ο κ. Νταβούτογλου μετά δυσκολίας θα μπορούσε να έχει επιτυχία στην Μέση Ανατολή ακόμα και αν κάνει 180 μοίρες στροφή στις πολιτικές του. 

<<Θάβει>> και τον κ.Εγκεμέν Μπαγίς

Ως θετικό βήμα θεωρεί την παραίτηση του Υπουργού ΕΕ, κ.Εγκεμέν Μπαγίς, καθώς ο τελευταίος είχε γίνει συνώνυμο του αδιεξόδου στις σχέσεις με την ΕΕ. Επιπλέον, το ΑΚΡ μπορεί να ανακάμψει αν πιέσει για συμφωνία για το κουρδικό ζήτημα. 

Τονίζει ακόμα ότι το ΑΚΡ απέτυχε να ξεπεράσει τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί και εξακολουθεί να απομονώνει τους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο έχει δημιουργήσει μια ομάδα αντιπάλων του με το να μάχεται παράλληλα με το κίνημα Γκιουλέν και τους διαδηλωτές του Γκεζί. 

Τέλος αναφέρει ότι ο Τουρκος Πρωθυπουργός   θα πρέπει να εξηγήσει στην κοινή γνώμη, η οποία έχει αναστατωθεί με τα μηνύματα πολέμου για νέες επιχειρήσεις (σ.σ. έρευνες- προφανώς εννοεί για»παράλληλη δομή» κλπ) , ποιους και γιατί θα αποτελέσουν τους στόχους των νέων επιχειρήσεων. Μόνο μέσα από την πίστη του λαού στην νέα Τουρκία θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση, υποστηρίζει.