Επιχείρηση 140 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης έκανε η τουρκική ακτοφυλακή, για τον εντοπισμό πλοίου που μετέφερε ινδική κάναβη. Την ίδια ώρα που αρνείται να κάνει τη δουλειά της στα τουρκικά παράλια κάνει -επιτυχημένες- επιχειρήσεις τόσο μακρυά από τις βάσεις της. Αυτό είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο είναι που ήταν η ελληνική Ακροφυλακή-Λιμενικό Σώμα; Δεν θα μπορούσε να αναλάβει αυτή την αποστολή;
Πως έχει η ιστορια:
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προχθές στο πλαίσιο επιχείρησης με την επωνυμία «ΑLBATROS», βρέθηκαν 13 τόνοι ινδικής κάνναβης στο φορτηγό πλοίο JOUDI με σημαία Βολιβίας.
Η επιχείρηση, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα 55 ναυτικά μίλια από το TOBRUK της ΛΙΒΥΗΣ και σε απόσταση 140 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.
Στην επιχείρηση συμμετείχαν τα 2 νέα πλοία Ε-Δ της τουρκικής Ακτοφυλακής «YASAM» και «UMUT» (συνολικά η τουρκική ακτοφυλακή διαθέτει 4), 1 Α/Φ CN-235 και 1 ομάδα ειδικών επιχειρήσεων με 2 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά η οποία επιβιβάστηκε στο πλοίο και εκτέλεσε την έρευνα.
Το πλοίο κατασχέθηκε και κατευθύνεται προς τουρκικό λιμάνι (πιθανώς την Ναυτική Βάση του Ακσάζ απέναντι από την ΚΩ).
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι βάσει πληροφοριών από τις διεθνείς αρχές, έθεσε υπό επιτήρηση το ύποπτο πλοίο από την 3 Ιαν 15, όταν αναχώρησε από λιμάνι της Συρίας και εκτέλεσε την επιχείρηση αφού προηγουμένως έλαβε σχετική άδεια από τις αρχές της Βολιβίας.
Στα σχετικά δημοσιεύματα τονίζεται το γεγονός ότι με την κατασκευή των νέων 4 πλοίων Ε-Δ τα οποία κατασκευάστηκαν από τουρκικό ναυπηγείο και εντάχθηκαν επιχειρησιακά τα έτη 2013-14, δόθηκαν τεράστιες δυνατότητες στην τουρκική Ακτοφυλακή αυξάνοντας δραματικά την επιχειρησιακή ακτίνα δράσης της.
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ακούμε τις θριαμβολογίες των Τούρκων για τις δυνατότητες της Ακτοφυλακής τους να ελέγχει τον θαλάσσιο χώρο διεξάγοντας και επιχειρήσεις στα διεθνή ύδατα πολύ μακριά από τα τουρκικά παράλια, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την χώρα τους ως την μόνη ικανή και για θέματα Έρευνας-Διάσωσης, αμφισβητώντας παράλληλα τα ελληνικά δικαιώματα και από την άλλη να ανεχόμαστε την ανικανότητα (;) να ελέγξουν τα κύματα προσφύγων – μεταναστών.