Στην Τουρκία ο Τραμπ τον Ιούλιο, όταν θα παραλαμβάνει και τους S-400!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα επισκεφτεί την Τουρκία κάποια στιγμή φέτος, επιβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος στο διαδικτυακό Middle East Eye. 

Οι λεπτομέρειες για την επίσκεψη συμφωνήθηκαν την Τρίτη μεταξύ του Ιμπραήμ Καλίν, που είναι δεξί χέρι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον.

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν είχε συζητήσεις και με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι για το θέμα της ασφαλούς ζώνης στη χώρα καθώς και άλλα ζητήματα ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο MEE ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, παρόλο που οι τελικές ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Η επίσκεψη, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα γίνει σε μια κρίσιμη καμπή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις με θέματα που «καίνε» όπως οι πύραυλοι S-400 και τα μαχητικά F-35.

Ο Τραμο και ο Ερντογάν είχαν εξάλλου τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα για να συζητήσουν τη συμφωνία των S-400, για την οποία η Ουάσινγκτον απειλεί την Άγκυρα με έξοδο από το πρόγραμμα των F-35.

Ο Μπόλτον και ανώτεροι Αμερικανοί στρατιωτικοί επισκέφθηκαν την Τουρκία τον Ιανουάριο για να συζητήσουν την προτεινόμενη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία, παρόλο που αξιωματούχοι ανέφεραν στο MEE ότι η αντιπροσωπεία του Μπόλτον δεν είχε παρουσιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τα σχέδια των ΗΠΑ.

Πηγή: MEE

Φωτογραφία αρχείου Reuters