Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φτάνει αυριο 7 Δεκεμβρίου στις 10:30 στη χώρα μας. Πολλά είναι τα σενάρια αλλά κυρίως τα ερωτήματαγια την αντζέντα των συζητήσεων του «Σουλτάνου» με τον έλληνα Πρωθυπουργό.
Τα περισσότερα εύλογα και τροφοδοτούμενα από το…»ταπεραμέντο» του Ταγίπ Ερντογάν. Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσει ο τούρκος Πρόεδρος το «βήμα στον δυτικό κόσμο», που του προσφέρει η επίσκεψή του στην Ελλάδα, προκειμένου να αναφερθεί στην αναβάθμιση των F-16;
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα al-monitor δεν είναι σαφές ποια θα είναι η επίδραση της αναβάθμισης των F-16 στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, συνεπώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσε εύκολα να θέσει το ζήτημα στις διμερείς συνομιλίες.
«Η απόφαση [αναβάθμισης] οφείλεται εν μέρει στην προγραμματισμένη από την Τουρκία απόκτηση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ, καθώς και στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία», δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ στο al-monitor. Η συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα πραγματοποιείται στο περιθώριο συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Τουρκία ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία έγινε για να βοηθήσει την τουρκική αεροπορία να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη.
Ενώ είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών να έχουν ειρηνικές σχέσεις, «η σχέση ασφαλείας της Ελλάδς με την Τουρκία είναι τεταμένη εξαιτίας της επιδείνωσης τής έντασης μεταξύ Τουρκίας και Δύσης», δήλωσε ο James Sawyer, ερευνητής στο Eurasia Group, στην Al-Monitor.
Μήπως με αυτή την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Αθήνα και ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού ενάεριου χώρου, γράφει η al-monitor;
Ο κ. Δημήτρης Τσαρουχας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Bilkent στην Άγκυρα, δήλωσε στην Al-Monitor «[Οι συναντήσεις αυτές] πάνω από το Αιγαίο θα επιμείνουν όσο δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών». Σημείωσε ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει ένα ιστορικό ταξίδι στην Αθήνα 7-8 Δεκεμβρίου, ως ο πρώτος τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα εδώ και 65 χρόνια. Αυτό υποδεικνύει ότι «οι δρόμοι του διαλόγου παραμένουν πλήρως ανοιχτοί … ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα κλιμάκωσης των συγκρούσεων».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πάρει ιστορικά θέση όσο αφορά στο Αιγαίο, καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα είναι συμμάχοι στο ΝΑΤΟ. Ο James Sawyer σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει επίσης ταρακουνήσει τους δεσμούς της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ με την κράτηση αλλοδαπών και απειλώντας να χρησιμοποιήσει τακτικές ομηρίας για να αναγκάσει άλλες χώρες να παραδώσουν Γκιουλενιστές.» Επίσης, επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – είναι «πρόθυμοι να διατηρήσουν ρεαλιστικούς δεσμούς με την Τουρκία».
Ο Sawyer πρόσθεσε: «Η ΕΕ εξακολουθεί να βλέπει την Τουρκία ως εταίρο στην προσπάθειά της να ελέγξει τις ροές των προσφύγων. Η Ελλάδα αντιτίθεται επίσης σε άλλα κράτη μέλη που έχουν πιέσει την ΕΕ να διακόψει τις σχέσεις της με την Τουρκία, προτιμώντας να παραμείνει ενεργή. Ακόμη και όταν οι ΗΠΑ βλέπουν την Τουρκία με υποψία και απογοήτευση – ιδίως λόγω των αδίστακτων προσπαθειών της Τουρκίας να συλλάβει προσωπικό της αμερικανικής αποστολής στην Τουρκία – εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να κρατήσουν τη σχέση τους ζωντανή με την ελπίδα οτι θα βελτιωθεί με τον χρόνο.”
Τέλος όπως αναφέρει το δημοσίευμα ενώ οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι πιθανό να συνεχιστούν, η Ελλάδα και η Τουρκία ίσως νιώθουν οτι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα, μεταξύ των οποίων ειναι μια γέφυρα συνόρων, ένα τρένο υψηλής ταχύτητας, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, το μεταναστευτικό και η συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων.