Η Τουρκία πλησιάζει ακόμη περισσότερο στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο, η οποία θα καθορίζει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων τους, δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στην κυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak την Κυριακή.
Σε συνέντευξή του, το μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ismail Emrah Karayel, συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, δήλωσε ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά και ότι οι Ευρωπαίοι «αντίπαλοι της Τουρκίας» θα υποστούν ψυχρολουσία. Πρόσθεσε ότι η οριστικοποίησή της δεν θα αφήσει «κανένα μέσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να φτάνει στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα».
«Όταν υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης Τουρκίας-Αιγύπτου, η ΕΕ θα βρεθεί εκτός της εξίσωσης. Η Αίγυπτος πλησιάζει προς την υπογραφή. Με τη θέληση του Θεού, θα δει το φως της ημέρας», είπε ο Karayel.
Δείτε επίσης: Σακελλαροπούλου – αλ Σίσι: Ορόσημο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την χάραξη ΑΟΖ
Όπως αναφέρει η Ahvalnews, εδώ και χρόνια, η Τουρκία έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη με τα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, για αλληλοσυγκρουόμενους ισχυρισμούς στη θάλασσα σε μια περιοχή που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Η Άγκυρα έχει στείλει ναυτικά σκάφη και σεισμικά πλοία έρευνας στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα κυρώσεις της ΕΕ εναντίον τουρκικών ενεργειακών στελεχών και επιδείνωση των ευρύτερων σχέσεων.
Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν τη δική τους ναυτική συμφωνία πέρυσι εξοργίζοντας την Τουρκία.
Το Κάιρο – συνεχίζει η Ahvalnews – επιμένει ότι θα ήταν πρόθυμο να συναντήσει τις τουρκικές ευαισθησίες, αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες μετά το πραξικόπημα του Αιγυπτιακού στρατού εναντίον του Προέδρου Mohammed Morsi το 2013.
Δείτε επίσης Η Αίγυπτος διαψεύδει ξανά την Τουρκία: Δεν υπάρχει καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων
Ο Karayel υποστήριξε ότι η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου «επέβαλε» τις ελληνικές ναυτικές αξιώσεις στα αιγυπτιακά ύδατα, ενώ μια συμφωνία με την Τουρκία θα επέστρεφε την περιοχή εξ ολοκλήρου στην Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι εάν «το Κάιρο επιδείξει θέληση να προσεγγίσει τα πράγματα λογικά, θα συνειδητοποιήσει ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικά του συμφέροντα».
Η εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα αποτελούσε μέρος κάθε συμφωνίας, σύμφωνα με τον Karayel. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Η Τουρκία έχει αυξήσει το «πρέσινγκ» προς την Αίγυπτο τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι απέρριψαν ισχυρισμούς ή δηλώσεις από την τουρκική πλευρά σχετικά με το πόσο βελτιώθηκαν οι διμερείς σχέσεις.
Πηγή: Ahvalnews