Επιμέλεια: Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Ενα »Μη Επανδρωμένο Αεροπορικό Μέσο» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (UAV) κατέπεσε χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης στο Νιζίπ της επαρχίας Γκαζίαντεπ. στη νότια Τουρκία.
Πρόκειται για κατασκοπευτικό UAV τύπου Heron (»Ερωδιός») ισραηλινής κατασκευής, από την την συντριβή του σε αγρό πολύ κοντά σε χωριό, δεν τραυματίστηκε κανείς. Οι χωρικοί πανικοβλήθηκαν όταν είδαν ένα μεγάλο ιπτάμενο αντικείμενο να πέφτει κοντά τους και να διασκορπίζονται τα κομμάτια του γύρω τους.
Η τοπική Χωροφυλακή πήγε στην περιοχή της συντριβής και μάζεψε τα κομμάτια του Heron. ( Φωτογραφία :Ζαμαν/ DHA).
Ενας χωρικός είπε ότι αρχικά δεν μπόρεσε να εντοπίσει το ιπτάμενο αντικείμενο και ότι πετούσε πολύ χαμηλά. Μετά είδαμε ότι έπεσε και ενημέρωσε αμέσως την χωροφυλακή, πρόσθεσε.
Πετούν και μέσα στην Συρία υπέρ των ανταρτών;
Αν και οι Τούρκοι αξιωματούχοι αρνούνται να το επιβεβαιώσουν , έχει γραφεί και από τουρκικά μέσα πρόσφατα ότι τα ισραηλινής κατασκευής τουρκικά Heron φέρεται να πετούν πάνω από περιοχές στο βόρειο τμήμα της Συρίας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την στρατιωτική κατάσταση των ανταρτών που μάχονται εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ – Άσαντ . Δεν είναι σαφές επίσης, αναφέρεται, εάν η Τουρκία έχει επίσης μεταβιβάζει πληροφορίες που συλλέγει μέσω των UAVs στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό ( FSA ) προς τους μαχητές του οποίου η Τουρκία δήλωσε ανοιχτά την υποστήριξή του ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ .
Οι δυνατότητες των »Ερωδιών»
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αγοράσει τέτοια συστήματα από το Ισραήλ. Οι σχέσεις των δυο χωρών έφθασαν σε αδιέξοδο μετά την παράδοση των 10 UAVs Heron το 2010, όταν η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ για συγκρούσεις με την Παλαιστίνη, προχώρησε σε δε σε επιστροφή 3 »Ερωδιών» που προέβλεπε η σύμβαση, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ζήτησε δε και αποζημίωση.
Το Heron (ή Machatz-1) είναι ένα μεσαίου υψομέτρου και μεγάλης αντοχής UAV με δυνατότητα πτήσης έως και 52 ώρες και ύψος μέχρι και 10,5 χιλιομέτρα (35.000 πόδια). Η πραγματική διάρκεια μέγιστης επιχειρησιακής πτήσης είναι μικρότερη, λόγω φορτίου αισθητήρων κλπ Υπάρχει και νεώτερη έκδοση, Heron TP. Η Τουρκία διαθετει μια ειδική παραλλαγή του »Ερωδιού», η οποία χρησιμοποιεί τουρκικής σχεδίασης και κατασκευής υπο-συστήματα κυρίως στον ηλεκτρο-οπτικό τομέα καθώς και ισχυρότερο κινητήρα.
Στο Singapore Air Show της Σιγκαπούρης τον Φεβρουάριο του 2014 η ισραηλινή εταιρία IAI παρουσίασε το Super Heron, με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.