Σκανδαλώδη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών και ταυτόχρονα την απελευθέρωση τους όπως αποφάνθηκε την Δευτέρα το Διοικητικό Εφετείο.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι από την πλευρά της Τουρκίας έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα βήματα για την έκδοση τους και ταυτόχρονα υπενθύμισε με απαιτητικό ύφος την κλοπή, όπως είπε, ελικοπτέρου του Τουρκικού Στρατού με το οποίο αυτομόλησαν στην Ελλάδα οι 8.
Επισήμανε πως είναι απαράδεκτο «τρομοκράτες» – όπως χαρακτήρισε τους οκτώ – να λαμβάνουν άσυλο και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, τη στιγμή μάλιστα που έκλεψαν ελικόπτερο των τουρκικών ένοπλών δυνάμεων ώστε να διαφύγουν.
Ο κ. Καλίν υπενθύμισε με νόημα πως η Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών για το καλό των διμερών σχέσεων, ενώ διερωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε η Αθήνα εάν η τουρκική πλευρά συμπεριφερόταν ανάλογα.
Άσυλο και σε δεύτερο Τούρκο αξιωματικό σύμφωνα με την απόφαση της 10ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασύλου.
Η εν λόγω απόφαση έχει την ίδια νομική βάση, σκεπτικό και επιχειρηματολογία με την αντίστοιχη απόφαση χορήγησης ασύλου στον πρώτο Τούρκο αξιωματικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Η Επιτροπή επικαλείται τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση «δια την προάσπισιν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών», το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης της Νέας Υόρκης της 10.12.1984, «κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη στις 16 Δεκεμβρίου 1966, κ.λπ., όπως επικαλείται ακόμη τη νομολογία διεθνών δικαστηρίων, αλλά και Ελληνικών.
Σε άλλο σημείο αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για πολιτικά εγκλήματα. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.
Ακόμη στην απόφαση επισημαίνεται ότι συντρέχει εύλογος κίνδυνος, ο εν λόγω Τούρκος στρατιωτικός, σε περίπτωση επιστροφής του στην Τουρκία, να δικασθεί από δικαστήριο το οποίο δεν θα παρέχει τα αναγκαία εχέγγυα για ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαστική κρίση, δεδομένης της αθρόας αποπομπής μεγάλου αριθμού δικαστικών λειτουργών, καθώς και της ύπαρξης πλήθους ενδείξεων για ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο των δικαστών μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η Επιτροπή, η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του συγκεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού, δεν επιτρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση την εφαρμογή διατάξεων είτε διεθνών συμβάσεων είτε του εσωτερικού δικαίου, που περιορίζουν το καθεστώς χορήγησης διεθνούς προστασίας ή αποκλείουν την εφαρμογή του, αφού αυτές, όπως προαναφέρθηκε, υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων του διεθνούς δικαίου, που προστατεύουν την αξία του ανθρώπου και τα εξ αυτής θεμελιώδη δικαιώματα αυτού.
Ο αξιωματικός θα αφεθεί ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείται με τους υπόλοιπους έξι συμπατριώτες του.
Με πληροφορίες από Newsit.gr και skai.gr