Εκπρόσωπος Ερντογάν: «Παγώσαμε τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για να κάνουμε διάλογο»

Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” (σ.σ. τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Oruc Reis σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν στην συνέντευξη του στο CNN Turk.

O εκπρόσωπος του Ερντογάν σημείωσε ακόμη πως ο Γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου. «Όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ… Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλίν άφησε να εννοηθεί και το «πλαίσιο» του διαλόγου, όπως τουλάχιστον το εννοεί η Τουρκία, σημειώνοντας: «Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, το Oruc Reis είχε «οπισθοχωρήσει» στο λιμάνι της Αττάλειας, προαναγγέλοντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση του Ερντογάν.