Εισβολή στην Συρία ετοιμάζει η Τουρκία – Το σχέδιο και οι αιτίες

Επιμέλεια Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Στο »παρά ένα» βομβαρδισμούς από την μεθόριο των κουρδικών θέσεων στην Συρία ή εισβολή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων  σε αυτήν, βρίσκεται η Αγκυρα που ήδη κινείται στρατιωτικά και διπλωματικά προς αυτή την κατεύθυνση βάση οδηγίας του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της κυβέρνησης. 

Στόχος του τουρκικού σχεδίου ειναι η αποτροπή δημιουργίας στην περιοχή ανεξάρτητου κράτους ή αυτόνομης κρατικής δομής των Κούρδων μέσα στο σημερινό συριακό έδαφος που θα βγαίνει στην Μεσόγειο και θα συνορεύει προς βορά με την Τουρκία. 
Η προοπτική αυτή – που έχει ήδη επισημάνει το Onalert .gr- καθίσταται ορατή μετά από τις τελευταίες στρατιωτικές επιτυχίες των Κούρδων της πολιτοφυλακής τους στην Συρία (PYD/YPG) με την βοήθεια των βομβαρδισμών που κανουν οι ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του ΙSIS-ISIL.

Ενδοιασμοί στον τουρκικό στρατό

Το σχέδιο , που αποκαλύπτει επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα, κ. Serpil Cevikcan με εκτενές ρεπορτάζ της, φαίνεται να δημιουργεί προβληματισμό στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις λόγω των επικείμενων προγραμματισμένων αλλαγών στην ηγεσία τους στην πρώτη σελίδα. Μάλιστα η άρση αυτών των ενδοιασμών αποτελεί μια από τις επιδιώξεις του δημοσιεύματος ( »Ψυχολογική Επιχείρηση»), το οποίο ειναι αποκαλυπτικό ταυτόχρονα των τελικών επιδιώξεων της Άγκυρας και της στρατιωτικής προετοιμασίας που γίνεται επιχειρείται η άρση των επιφυλάξεων που φαίνεται να διαπερνούν πολλά επίπεδα στην ηγεσία.

Ανεξαρτήτως αυτού, το σχέδιο , όπως αποκαλύπτεται μέσα από τις γραμμές του δημοσιεύματος της Μιλλιετ ( που θα παραθέσουμε ακολούθως σχεδόν ολόκληρο) έχει την εξής λογική:

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας με τις απανωτές 2-3 τελευταίες επιτυχίες τους στην βόρειο Συρία , έχουν εκδιώξει από την περιοχή τους μαχητές του ISIL-ISIS και ελέγχουν πλήρως την περιοχή που άλλωστε κατοικείται στην πλειονότητα της αν όχι ολοκληρωτικά από Κούρδους. Αυτό η Αγκυρα ήθελε να το αποτρέψει για αυτό εδώ και δυο χρόνια αφενός ενίσχυε τους μαχητές του ISIL-ISIS κατά των Κούρδων ή απαιτούσε από τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν οι σύμμαχοι μια ζώνη αποκλεισμού ή απαγόρευσης πτήσεων ώστε να μην μπορούν να κινηθούν οι Κουρδοι. Και στα δυο απέτυχε.
Τώρα θέλει να κάνει αυτόν τον έλεγχο μόνη της διότι φοβάται ότι αν υπάρξει είτε κουρδικό κράτος στην περιοχή της Συρίας είτε αυτόνομη κρατική δομή τους , σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κατάσταση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, θα περικυκλωθεί από τους Κούρδους και αργά ή γρήγορα θα τεθεί αντίστοιχο θέμα για τους Κουρδους της Τουρκίας. Πρόκειται για το μεγάλο φόβο της Άγκυρας που θεωρεί μάλιστα ότι ο σχεδιασμός αυτός έχει μπει ήδη σε εφαρμογή με την βοήθεια των ΗΠΑ.

Έδωσε »σήμα» ο Ερντογάν- οι στρατιωτικοί στόχοι

Έτσι ο Ερντογάν έδωσε το »σήμα»- όπως αποκαλύπτει η Μιλλιετ-  ότι «δε θα επιτρέψουμε επουδενί τη δημιουργία ενός νέου κράτους νότιά μας». 
Η στρατιωτική πτυχή του στόχου που ετοιμάζεται να επιτευχθεί ειναι , όπως φαίνεται, με δυο εναλλακτικές πτυχές:
 
-Είτε με βομβαρδισμό από τα σύνορα (  με βλήματα βεληνεκούς 40 χλμ και χωρις είσοδο στην Συρία δηλαδή) 

-Είτε με εισβολή στην Συρία – για να ελεγχθεί η περιοχή και να μην επιτευχθεί ο κουρδικός έλεγχος. 

Κατά το ρεπορτάζ η Τουρκία άρχισε επαφές με τα κράτη που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή ( ίσως ακόμα και με την Δαμασκό!) ενώ προτάσσει ως στόχο μαζί με την πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας και την μάχη κατά των …τζιχαντιστών – ως πρόσχημα δηλαδή αφού τόσο καιρό τους υποστήριζε κρυφά!

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό άρθρο  

Ολόκληρο το αποκαλυπτικό άρθρο της  επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα, κ. Serpil Cevikcan (με τον 4στηλο τίτλο «Δεν αποφεύγουμε την ευθύνη» και τον υπότιτλο «Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι αναφορικά με την οδηγία σχετικά με τη Συρία, κάνοντας λόγο για τη στάση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων είπαν: ‘κανένα μέλος μας δεν αποφεύγει την ευθύνη με την οποία θα επιφορτιστεί σε περίπτωση που θα του δοθεί’») αναφέρει τα εξής :

Ξεκινά με το ότι από τους στρατιωτικούς κύκλους δόθηκε η εξής απάντηση στους ισχυρισμούς ότι το Γενικό Επιτελείο αποφεύγει της ευθύνες: «Αυτά που λέγονται περί δήθεν αντίδρασης στις διαταγές που δίνονται, αντίστασης, καθυστέρησης ή παραγωγής επιφυλάξεων, δε συνάδουν με το γενικό χαρακτήρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι αλλαγές καθηκόντων στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν παρεμποδίζουν, επουδενί, την εκπλήρωση μίας διαταγής έγκαιρα. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Εκείνο που έχει σημασία είναι η εκπλήρωση με επιτυχία της διαταγής που δίνεται».

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να παρεμποδίσει το να περάσει η περιοχή Cerablus υπό τον έλεγχο του YPG ή της ISID-ISIL. Γι’ αυτό το θέμα επικρατεί η άποψη ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δε χρειάζεται να εισέλθουν στη Συρία για να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο.

Τα σχέδια που εξετάζει ο Στρατός 

Σύμφωνα με τους αρμοδίους, με βλήματα βεληνεκούς 40 χλμ, εγκαταστημένα στα σύνορα και  με τις άλλες δυνάμεις στη ξηρά και στον αέρα, είναι εφικτός ο έλεγχος της περιοχής από τα σύνορα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί μία ζώνη ασφαλείας, όπου ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός θα μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση.

Η οδηγία της κυβέρνησης, μαζί με τη μέθοδο αυτή, δίνει την αρμοδιότητα για θερμή παρακολούθηση  εκτός συνόρων και για επιχειρήσεις.

Τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «Δε θα επιτρέψουμε επουδενί τη δημιουργία ενός κράτους νότιά μας», δείχνουν τη στρατηγική της Άγκυρας. Για την υποδομή, που θα εξασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή της οδηγίας της κυβέρνησης, λέγεται ότι ξεκίνησαν επαφές με χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και οι ΗΠΑ, με σκοπό την εξουδετέρωση των ρίσκων που θα προκύψουν.

Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, το οποίο ξεκίνησε να προβαίνει σε υπολογισμούς πιθανοτήτων κατά της ISID-ISIL, με την οδηγία που πήρε από την κυβέρνηση, αξιολογεί τις περιπτώσεις διαδρόμου κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας και την περίπτωση επιχείρησης εκτός συνόρων.

Οι συγκρούσεις, μεταξύ του ένοπλου βραχίονα του PYD, του YPG και της ISID-ISIL στα σύνορα με τη Συρία, κινητοποίησαν την Άγκυρα.

Υπολογισμοί πιθανοτήτων 

Οι Σύνοδοι Κορυφής, που έγιναν στην πρωτεύουσα, οδήγησαν στο να δοθεί γραπτή οδηγία στο Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου από τον Πρωθυπουργό Νταβούτογλου. Το Αρχηγείο του Γενικού Επιτελείου, θέτοντας επί τάπητος ‘τους υπολογισμούς πιθανοτήτων’, θα πρέπει να πούμε ότι, ετοιμάζει τα σχέδια επιχειρήσεων που θα εφαρμοστούν  ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης πρέπει να πούμε πως ξεκίνησε ‘στο ανώτατο επίπεδο’ τις στρατιωτικές προετοιμασίες, που απαιτούνται για την περιοχή των συνόρων.

Το θέμα, στο οποίο εστιάζονται στην Άγκυρα η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο, είναι η περιοχή Cerablus, μεταξύ Afrin και Kobani. Στην περίπτωση που η περιοχή αυτή περάσει εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του YPG ή της ISID-ISIL, το ρίσκο της δημιουργίας μίας δομής κράτους με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που θα έρθουν από το Idlib και από το Halep, με τρομοκρατικές επιθέσεις, εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως σοβαρή απειλή.

Τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «Δε θα επιτρέψουμε επουδενί τη δημιουργία ενός νέου κράτους νότιά μας», θα πρέπει να τα διαβάσουμε από αυτήν την άποψη.

Παρατηρείται ότι οι συζητήσεις, που ξεκίνησαν μετά τις συνόδους για την ασφάλεια στην πρωτεύουσα και τα σχόλια που γίνονται, οδήγησαν τους στρατιωτικούς κύκλους στην ανησυχία ότι δημιουργείται λανθασμένη εντύπωση στην κοινή γνώμη. Ειδικότερα οι ειδήσεις και τα σχόλια προς την κατεύθυνση ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βραδυπορούν έναντι των οδηγιών της κυβέρνησης, ανθίστανται και αποφεύγουν την ευθύνη για μία στρατιωτική επιχείρηση και είσοδο στη Συρία, ένα μήνα πριν  από την αποστράτευση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγού Οζέλ, θεωρούνται ως πηγή αυτής της λανθασμένης εντύπωσης.

Ο προβληματισμός της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Η κ, Cevikcan, στη συνέχεια, γράφει ότι η προσέγγιση των στρατιωτικών αρμοδίων, όσον αφορά στις σχέσεις κυβέρνησης- Αρχηγείου Γενικού Επιτελείου, στη συμπεριφορά του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει ως εξής: Κανένα μέλος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποφεύγει την ευθύνη με την οποία θα επιφορτιστεί σε περίπτωση που θα του δοθεί. Όμως, εξασφαλίζει τη δημιουργία των συνθηκών για να εκπληρώσει, κατά τον καλύτερο τρόπο,  την εντολή αυτή. Προβαίνει στα απαιτούμενα αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές για την εξασφάλιση των συνθηκών αυτών. Ισχυρισμοί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιτίθενται στις εντολές, αντιστέκονται, βραδυπορούν ή παράγουν επιφυλάξεις, δε συνάδουν με το γενικό χαρακτήρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η αλλαγή καθηκόντων στην ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν παρεμποδίζει επουδενί την εκπλήρωση κάποιας εντολής. Εκείνο που έχει σημασία είναι να εκτελεστεί επιτυχώς η εντολή που δόθηκε. Οι στρατιωτικοί αρμόδιοι, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρχει περιθώριο τριών ημερών για τη λήξη των καθηκόντων τους, αν υπάρχει θέμα λήψης μίας τέτοιας ευθύνης, την αναλαμβάνουν,  γίνονται τα απαιτούμενα και μετά γίνεται η παράδοση στα επόμενα ονόματα.

Διπλωματικές κινήσεις 

Η επαφή με κράτη, όπως η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, που έχουν σχέση με την περιοχή, ακόμα αν είναι εφικτό και η δημιουργία επαφής με τη Δαμασκό, είναι μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνονται για τη δημιουργία της απαιτούμενης υποδομής. Επίσης καταφθάνουν πληροφορίες ότι, προς την κατεύθυνση αυτών των προτάσεων, η Άγκυρα έχει περάσει σε επαφές.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να διαλευκανθεί είναι το πώς θα δημιουργηθεί μία ζώνη ασφάλειας γύρω από το Cerablus, που βρίσκεται μεταξύ Kobani και Afrin. Για το θέμα αυτό συμπίπτουν οι πληροφορίες, που προέρχονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τους στρατιωτικούς αρμοδίους:

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να παρεμποδίσει το να περάσει ο έλεγχος της περιοχής Cerablus, η οποία έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία, στο YPG ή στην ISID-ISIL. Όμως γι’ αυτό δε χρειάζεται οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να μπουν στην περιοχή και να πάρουν στην ουσία τον έλεγχο. Η Άγκυρα υπολογίζει ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τη δύναμη και την ικανότητα, χωρίς να περάσουν πέραν των συνόρων, να εξασφαλίσουν τη ζώνη ασφαλείας κατά του YPG και της ISID-ISIL.

Πονοκέφαλος ο διάδρομος που θα επεκτείνεται μέχρι τη Μεσόγειο.

Το βασικό θέμα, που έθεσε υπό αξιολόγηση η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο, είναι κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας, βόρεια της Συρίας, η δημιουργία ενός διαδρόμου που θα επεκτείνεται μέχρι τη Μεσόγειο.

Η αξιολόγηση της Άγκυρας έχει ως εξής: «Είναι γνωστό από την Άγκυρα ότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος του ΡΚΚ και του PYD. Οι αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ κατά της ISID-ISIL, έδωσαν στο YPG τη δυνατότητα να προχωρήσει σ’ αυτό το δρόμο. Το PYD, για να φθάσει στο στόχο του ο ‘βόρειος διάδρομος’, απάντησε στην αναζήτηση δύναμης των ΗΠΑ που θα πολεμήσει εναντίον της ISID-ISIL στη ξηρά και ανέλαβε αυτό το θέμα ηθελημένα. Τώρα επωφελούμενο από την υποστήριξη αυτή των ΗΠΑ, σχεδιάζει να αυξήσει τόσο τη στρατιωτική, όσο και την πολιτική δύναμή του και όπως ακριβώς στο βόρειο Ιράκ, να δημιουργήσει μία δομή κράτους. Μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να μην επηρεάσει την Τουρκία».

Φόβοι από το 2003

Πέραν αυτού, η εν λόγω ανησυχία της Άγκυρας δεν είναι καινούργια. Από το 2003, που οι ΗΠΑ κατέλαβαν το Ιράκ, η Τουρκία στέκεται στην πιθανότητα του βόρειου διαδρόμου. Μετά την Αραβική Άνοιξη και την αναστάτωση που επήλθε στη Συρία και την επέκταση αυτής, γίνεται η αξιολόγηση ότι ένας διάδρομος στην περιοχή αυτή που θα ανοίγεται στη Μεσόγειο και η δημιουργία μίας κρατικής δομής, θα αποτελέσει απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική και πολιτική ενότητα της Τουρκίας.

Είναι ολοφάνερο ότι αυτά που είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν έναντι των εξελίξεων στα σύνορα: «Απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο: δε θα επιτρέψουμε επουδενί τη σύσταση ενός κράτους βόρεια της Συρίας, νότιά μας. Όποιο και αν είναι το αντίτιμο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας σ’ αυτό το θέμα», στηρίζονται σε αυτές τις αξιολογήσεις.