EFES-2024: Ο Ερντογάν θέλει «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» – Η αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας «δεν…στοχεύει καμία χώρα» [vids]

Τα «ήρεμα νερά στο Αιγαίο» προσπαθεί να διατηρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών της αεροναυτικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «EFES-2024» με «αιχμή του δόρατος» την Στρατιά Αιγαίου, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι τα αντικείμενα των στρατιωτικών γυμνασίων δεν στοχεύουν καμία χώρα αλλά αντιθέτως έχουν σενάριο ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Οι αποβάσεις των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, με την υποστήριξη εναέριων μέσων, όπως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς και με το ελικοπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu «μονοπώλησαν» το ενδιαφέρον των ξένων παρατηρητών και Ακολούθων Άμυνας που παρακολούθησαν την τελική φάση της άσκησης, η οποία στο παρελθόν έχει γίνει μεγάλο «αγκάθι» των ελληνοτουρκικών σχέσεων λόγω των προκλητικών αντικειμένων που εκτελούνται.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε αρχικά ότι στην «EFES-2024» συμμετείχαν περίπου 2.000 στρατιώτες από 45 διαφορετικές χώρες και έπειτα έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι καμία χώρα δεν αποτελεί στόχο της άσκησης, καθώς το σενάριο ήταν ειρηνευτική επιχείρηση που εκτελέστηκε από τις τουρκικές και τις συμμαχικές της δυνάμεις.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατασκευή και στην ανάπτυξη τουρκικής κατασκευής οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών εξοπλισμών, που έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία όχι μόνο με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά με συμμαχικά κράτη. ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον βαθμό διαλειτουργικότητας και κατ’ επέκταση την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση αντικειμένων της «EFES-2024».

Μάλιστα, ο Τούρκος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι 50 χώρες χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα συστήματα που κατασκευάζονται από τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες και εταιρείες. Σημειώνεται ότι στα πλάνα που δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας διακρίνονται εμφανώς οι αεροναυτικές αποστολές, οι αποβάσεις αμφίβιων δυνάμεων που μπορεί να προσομοιάζουν «ειρηνευτική επιχείρηση» όπως ισχυρίζεται ο Ερντογάν, αλλά υπενθυμίζουν ότι τα ελληνικά νησιά είναι κοντά στην περιοχή όπου διεξήχθη η «EFES-2024».

Με πληροφορίες από: Milliyet