Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι πρέσβεις 10 χωρών ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, εξαιτίας της κοινής δήλωσής τους για την ανάγκη απελευθέρωσης του Οσμάν Καβαλά που κρατείται επί 4 χρόνια στη φυλακή χωρίς να έχει εκδοθεί εις βάρος του καταδικαστική απόφαση.
Και μπορεί οι «σωματοφύλακες» του Ερντογάν, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού να δηλώνει «ας έρθουν όλες μαζί εναντίον της Τουρκίας… σύντομα θα δείτε ο λόγος της Τουρκίας να μετρά σε όλον τον κόσμο. Δεν φοβόμαστε. Εμείς μόλις τώρα ξεκινήσαμε», φαίνεται όμως πως υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της DW στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέας Ρομπόπουλος, το Υπουργείο Εξωτερικών από την Πέμπτη κινείται διστακτικά, συνυπολογίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τουλάχιστον στην άμεση απέλαση των αντίστοιχων πρεσβευτών της Τουρκίας σε αυτές τις χώρες, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να μετριάσει τις αντιδράσεις στο εξωτερικό αλλά και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας που ξεκίνησε με την δεύτερη μείωση επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα.
Βαθαίνει το χάσμα Τουρκίας – Δύσης;
Εν αναμονή της απόφασης για την τύχη των πρέσβεων 10 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς, η λίρα σήμερα υποχωρεί 1,46% έναντι του ευρώ και σε ένα μήνα πάνω από 12%. Το δολάριο έφτασε σε ιστορικό υψηλό με 9,75 λίρες μέχρι στιγμής.
Φαίνεται πως η προσπάθεια των αξιωματούχων να μεταπείσουν τον Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχιστεί και στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνέλθει το απόγευμα. Διαφορετικά θα πρέπει να υλοποιηθεί η εντολή που έδωσε πέντε μέρες πριν για να προχωρήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στις διαδικασίες κήρυξης των δέκα πρεσβευτών persona non grata. Κίνηση που ενδέχεται να βαθύνει το χάσμα που διακρίνεται τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας και Δύσης ακόμη και με την Γερμανία που στηρίζει τις καλές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Πηγή: DW / Ανδρέας Ρομπόπουλος