«Δώστε μας τα F-35 και τους Patriot χωρίς προϋποθέσεις» απαιτεί η Άγκυρα από τις ΗΠΑ

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με πολύ θράσος ζήτησε από τις ΗΠΑ να δώσουν στην Τουρκία τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 καθώς και τα προηγμένα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot, με αφορμή στην επιχειρηματολογία Αμερικανών αξιωματούχων να δοθούν οι τουρκικοί S-400 στην Ουκρανία.

Μετά τον Πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, ο οποίος δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς δεν μπορεί να χαλάσει τη σχέση της με την Μόσχα, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα, ο Φαχρετίν Αλτούν με πολύ κατηγορηματικό ύφος αξίωσε την προμήθεια των F-35 και των Patriot στην Τουρκία. Ο ίδιος υποστήριξε πως η όλη συζήτηση περί τουρκικών S-400 στην Ουκρανία αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να συζητηθούν τα προβλήματα στις σχέσεις Άγκυρας και Δύσης.

Ο Αλτούν επισημαίνει πως η Τουρκία, ως κράτος – μέλος του NATO είναι «σταθεροποιητικός παράγοντας σε κρίσιμες περιοχές και απαιτεί να της συμπεριφέρονται όπως της αξίζει». Μάλιστα θεωρεί ότι η Τουρκία «εκδιώχτηκε» με άδικο και παράνομο τρόπο από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκα αναίτια να της δώσουν τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου Patriot.

Γι’ αυτό εξάλλου, κρίνει ο Αλτούν, η Άγκυρα στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις και επέλεξε τους ρωσικούς πυραύλους S-400, με αποτέλεσμα να υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Τέλος, ο παράλογος συλλογισμός του Τούρκου αξιωματούχου καταλήγει στο ότι «η Δύση πρέπει να παραδώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και τα πυραυλικά συστήματα μπαταρίες Patriot στην Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις».

Με πληροφορίες από: Ahval / WSJ