Σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων επεξεργάζεται η Τουρκία

Σχέδιο για δικό της σύστημα εκτόξευσης δορυφόρων επεξεργάζεται  η Τουρκία. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου Anadolu η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας της γειτονικής χώρας  αποφάσισε  την έναρξη των συνομιλιών αναφορικά με την συμφωνία με την αμυντική βιομηχανία Roketsan για το σχέδιο συστήματος εκτόξευσης δορυφόρων. 
Τον τελευταίο δορυφόρο της, που είναι παρατήρησης, τον εκτόξευσε η Τουρκία από την Κίνα.

 
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπο την Προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ.  Ερντογάν στο Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας και  διήρκησε 5,5 ώρες.

Το σχέδιο για το σύστημα  εκτόξευσης δορυφόρων η Αγκυρα το θεωρεί σημαντικό διότι θέλει να φτιάξει πολλούς δικούς της δορυφόρους και να τους εκτοξεύει ή ίδια. Πρό μηνός ο Τούρκος Υπουργός Επικοινωνίας Συγκοινωνιών και Ναυτιλίας κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ  ισχυρίστηκε , σύμφωνα με την ιστοσελίδα του NTV., ότι δορυφόροι οι οποίοι θα είναι 100% τουρκικής κατασκευής θα σταλούν στο διάστημα μέχρι τα τέλη του 2015, όπως και  ότι 2 δορυφόροι θα τεθούν σε λειτουργία στα τέλη του 2013 και ότι ξεκίνησαν εργασίες για την εγχώρια παραγωγή του 3ου δορυφόρου.
Εξάλλου , όπως έχει γράψει το OnAlert τις προάλλες, η Αγκυρα στοχεύει στην , αποστολή στο διάστημα 17 δορυφόρων μέχρι το 2023.

Τον ισχυρισμό διατυπωσε   ο καθηγητής Ali Rüstem Aslan που είναι ένας από τους ειδικούς που εποπτεύουν τον Τουρκικό κατασκοπευτικό δορυφόρο  Göktürk-2.

Ο καθηγητής κ.Ali Rüstem Aslan , δήλωσε πως η Τουρκία αντιλήφθηκε με καθυστέρηση τη σημασία του διαστήματος αλλά πως τώρα ο στόχος της είναι μεγάλος. Ο  κ. Aslan, είπε πως πριν από την εκτόξευση του δορυφόρου Göktürk-2, η Τουρκία ήταν ανάμεσα στις 20 πρώτες χώρες της διαστημικής κούρσας. «Πριν από το 2005 ήμασταν εκτός λίστας, τώρα όμως κοντεύουμε να γίνουμε από τις 10 καλύτερες. Μέχρι το 2023 σκοπεύουμε να στείλουμε στο διάστημα 17 δορυφόρους», συμπλήρωσε.