Δικαίωση Οτζαλάν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισής που του επιβλήθηκε παραβιάζει τα δικαιώματά του. Ωστόσο απέρριψε άλλες καταγγελίες του σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες της φυλάκισής του στο Ιμραλί, αν και στο σκεπτικό επικρίνεται και προειδοποιείται η Τουρκία.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 65χρονου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος παραμένει στη φυλακή για 15 χρόνια, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία μόνον για παραβίαση του άρθρου 3 σε σχέση με την καταδίκη του σε ποινή αόριστης διάρκειας χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης καθώς και παραβίαση για του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («καμιά ποινή χωρίς νόμο»).

«Οι φυλακές δε θα πρέπει να μετατραπούν σε κόλαση»

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το ΕΔΑΔ παραθέτει την περίφημη φράση του Δάντε Αλιγγέρι «όσοι έρχονται ας εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα» και προειδοποιεί την Άγκυρα ότι «οι φυλακές δε θα πρέπει να μετατραπούν σε κόλαση»

Ο ηγέτης του ΡΚΚ  είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Τα πρώτα 11 χρόνια, ως το Νοέμβριο του 2009, ο Οτζαλάν κρατείτο σε αυστηρή απομόνωση.
Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως η Τουρκία οφείλει να καταβάλει στον  Αμπντουλάχ Οτζαλάν 25.000 ευρώ ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες. Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, για μερική καταδίκη της Τουρκίας ελήφθησαν ομόφωνα. Οι αποφάσεις με τις οποίες η Τουρκία απαλλάχθηκε ουσιαστικά από τις κατηγορίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην  ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu, καθώς και των εφημερίδων. Μilliyet, Radikal και Ηurriyet Daily News, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (περί απαγόρευσης των βασανιστηρίων), μετά από καταγγελία του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν. 

Γκιούλ : Θα μιλήσω αφού μελετηθεί η απόφαση

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην  ιστοσελίδα της εφημερίδας Radikal, αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Abdullah Gül, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με την Πρωθυπουργό της Δανίας, κ. Helle Thorning Schmidt, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Οτζαλάν απάντησε ως εξής: «Είδα την απόφαση του ΕΔΑΔ το πρωί, αλλά θα πρέπει να τη μελετήσουν λεπτομερώς οι ειδικοί και μετά θα πρέπει να μιλήσω».