«Διαμάχη του αλκοόλ» στην Τουρκία με «φόντο» τον Κεμάλ Ατατούρκ!

 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Η περιορισμός του αλκοόλ που επέβαλλε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί μεγάλη διαμάχη στην Τουρκία με την αξιωματική αντιπολίτευση να υπονοεί πως ο τούρκος πρωθυπουργός ενδέχεται να εξυβρίζει τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ ως «μεθύστακα»!

Ο Ερντογάν στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του ισχυρίστηκε πως το «αλκοόλ είναι η μητέρα όλων των κακών» και τόνισε πως ο περιορισμός της χρήσης , πώλησης και διαφήμισης τους αλκοόλ «γίνεται για την προστασία της νεολαίας». Ο Ερντογάν αναρωτήθηκε τονίζοντας «πώς όταν δυο μεθύστακες φτιάχνουν έναν νόμο τον σεβόσαστε αλλά όταν εμείς φτιάχνουμε έναν νόμο για κάτι που επιτάσσει η θρησκεία μας, το απορρίπτετε. Γιατί;»
Οι δηλώσεις του Ερντογάν από την αξιωματική αντιπολίτευση θεωρήθηκαν πως «φωτογράφιζαν» τον Κεμάλ Ατατούρκ και τον Ινονού.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμμαtος Ουμούτ Οράν ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει ποιοι είναι «οι δυο μεθύστακες» που εξέδωσαν νόμο. . Ο Ερντογάν έχει την υποχρέωση να ανακοινώσει αν ο Ατατούρκ και ο Ινονού είναι ανάμεσα στους «μεθύστακες».
Ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε είναι ιστορικός. Το 1920 η πρώτη τουρκική εθνοσυνέλευση είχε απαγορεύσει την κατανάλωση του αλκοόλ. Όμως το 1926 όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρωθυπουργός ο Ισμέτ Ινονού, ψηφίστηκε νόμος που επέτρεπε την ελεύθερη πώληση, κατανάλωση και διαφήμιση αλκοολούχων ποτών.
Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπττυξης Χουσεϊν Τσελίκ πάντως ανέφερε πως ο τούρκος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του δεν εννούσε κανένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο νέο νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα εκτός από τις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών απαγορεύει την πώληση και κατανάλωση αλκοόλ σε απόσταση κοντινότερη των 100 μέτρων από τα τζαμιά και τα σχολεία. Στην Τουρκία σήμερα υπάρχουν 81.000 τζαμιά και 68.000 σχολεία. Παράλληλα απαγορεύεται και η πώληση αλκοολούχων ποτών από τα περίπτερα μετά τις 10 μ.μ. Η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τις 6μμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλκοόλ «γιοκ» στην Τουρκία

Eρντογάν:»Δεν θέλουμε μεθυσμένη γενιά»