ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ η Άγκυρα φαίνεται να υποχωρεί και να ξεκινά παζάρια για την αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. Η Τουρκία είχε ανακοινώσει πως επέλεξε το Κινέζικο σύστημα FD-2000 και είχε τονίσει πως ξεκινά διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.
Όμως σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, η γενική γραμματεία Εξοπλισμών της γειτονικής χώρας έστειλε επιστολές στις εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό πως η ημερομηνία υποβολής προσφορών από τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραταθεί στις 31 Ιανουαρίου.
Αυτό σημαίνει πως η Άγκυρα «κλείνει το μάτι» στις ΗΠΑ που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τους Patriot και στην ιταλο-γερμανική κοινοπραξία που συμμετείχε με το σύστημα ΕuroSAM και περιμένει καλύτερες προσφορές από τις προηγούμενες.
Το οικονομικό κόστος είναι σημαντικό για την Τουρκία, όμως αυτό που δίνει περισσότερη σημασία η κυβέρνηση Ερντογάν, είναι η συμπαραγωγή και η πρόσβαση στην τεχνολογία παραγωγής αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που παρείχαν μόνο οι Κινέζοι.
Τώρα με την επιλογή του Κινέζικου συστήματος ενδέχεται η Άγκυρα να «παζαρέψει» με τους άλλους δυο υποψήφιους το θέμα της συμπαραγωγής.
Πριν από λίγες ημέρες ο Ερντογάν είχε δώσει δείγματα υποχώρησης και είχε τονίσει πως « ας φέρουν οι άλλοι νέες προσφορές και μπορούμε να το ξανασυζητήσουμε».
Ο διαγωνισμός προμήθειας της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς της Τουρκίας κηρύχθηκε το 2007 και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί η Τουρκία επέλεξε αντιαεροπορικά από τη Κίνα – Ποιος είναι ο εκβιασμός