Συνάντηση Νταβούτογλου-Αχματινετζάντ

Μια απρόοπτη και κρίσιμη συνάντηση - κατά την τουρκική τηλεόραση TRT- πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη .Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη με αφορμή τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ιράν κ. Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Όπως μεταδόθηκε ο κ Νταβουτογλου  ζήτησε από τον Ιρανό Πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το κύρος του Ιράν για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία.Η συνάντηση που δεν ήταν στο πρόγραμμα του Τούρκου υπουργού κανονίστηκε την τελευταία στιγμή.Όπως αναφέρθηκε κάθισαν στο τραπέζι δυο χώρες που υιοθετούν διαφορετικές πολιτικές για το μέλλον της Συρίας και του καθεστώτος του Άσαντ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  και ο Ιρανός Πρόεδρος του Ιραν  Αχμεντινετζάντ πρώτα συζήτησαν τις εξελίξεις που σημειώνονται στον ισλαμικό κόσμο. Αφού έγινε μια ευρεία επισκόπηση των γεγονότων της επικαιρότητας από το Μιανμάρ μέχρι τη Σομαλία τέθηκε επί τάπητος και το Συριακό.Οι θέσεις της Τουρκίας για τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και το μέλλον των ανθρώπων που διέφυγαν από το καθεστώς του Άσαντ εκφράστηκαν για μια ακόμη φορά από τον Τούρκο υπουργό.

Μετά από το Συριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας και το θέμα της »τρομοκρατίας»- προφανής η αναφορά στους αντάρτες του ΡΚΚ.Οι δυο άντρες, μεταδόθηκε, έκαναν νύξη στη σημασία της συνεργασίας.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε και την ενόχληση που προκαλούν οι απειλητικές δηλώσεις που κάνουν οι Ιρανοί αξιωματούχοι κατά της Τουρκίας.Ο Ιρανός Πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι οι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν τη δική τους ευαισθησία.