Με νέα, ιδιαίτερα αιχμηρή τοποθέτησή του στην εφημερίδα Washington Examiner, ο γνωστός ειδικός αναλυτής και πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας Michael Rubin, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι μόνο βιώσιμη, αλλά επιφυλάσσει και κινδύνους.
Η απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία, πριν από περίπου δύο χρόνια, σηματοδότησε μια «στροφή» στην εξωτερική πολιτική και στρατηγική συμμαχιών της Άγκυρας, που προσέγγισε την Ρωσία, αρχικά ως αντίβαρο και στη συνέχεια ως στρατηγική εναλλακτική, της Δύσης και της συμμαχίας του NATO.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Michael Rubin είναι κατηγορηματικός στο άρθρο του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να εγκαταλείψει μια ξένη στρατιωτική βάση, αυτή δεν είναι άλλη από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έπρεπε να είχε υλοποιηθεί τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία.
Η σημασία της βάσης του Ιντσιρλίκ
Πράγματι, η συγκεκριμένη αεροπορική βάση διαδραμάτιζε κάποτε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στρατηγικής σημασίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς «φιλοξενούσε» έναν πολύ μεγάλο αριθμό πυρηνικών όπλων και χάρη στην γεωγραφική της θέσεις, απέτρεπε την όποια προσπάθεια σοβιετικής εισβολής στη λεγόμενη «νοτιο-ανατολική πτέρυγα» του NATO.
Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και η Τουρκία πλέον έχει δείξει την προθυμία και την βούλησή της να συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με την Ρωσία, με τον Αμερικανό αναλυτή να λέει ότι «παρά την ένταξη της Τουρκίας στο NATO, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να είναι τόσο εχθρός όσο και σύμμαχος». Αναφορικά με την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ο Michael Rubin την χαρακτηρίζει ως «στρατηγικό εμπόδιο».
Και συνεχίζει, τονίζοντας πως: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε μια μέρα να θεωρήσει την αμερικανική παρουσία στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ως μια κατάσταση ομηρίας. Εάν, όμως, οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από εκεί, τότε ο μόνος χαμένος θα ήταν η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η τοπική οικονομία». Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιεί αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα και στη Ρουμανία ως εναλλακτικές λύσεις που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία DVIDS