Αρχιεπίσκοπος Μοσούλης: Η Τουρκία ενδέχεται να «εξαπολύσει» τζιχαντιστές στην Ευρώπη

Σε μια βαρυσήμαντη δήλωση προχώρησε ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης Najeeb Michaeel, μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τη Συρία, μέσα στις οποίες «φιλοξενούνται» και τζιχαντιστές μαχητές του ISIS.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι η Άγκυρα μέσω της παρουσίας της στη βόρεια Συρία, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πολιτοφυλακές και μαχητές του ISIS μαίνονται ακόμα, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει έναν αριθμό εξτρεμιστών ισλαμιστών μαχητών στο έδαφός της, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να τους «εξαπολύσει» στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία φιλοξενεί αρκετές χιλιάδες τζιχαντιστές πρόσφυγες έως ότου προκύψει μια πολιτικά βιώσιμη ευκαιρία να τους απελευθερώσει στην Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Άγκυρα για την πολιτική εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Παρά τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για να αντιμετωπίσει τις απόπειρες παράνομης μεταφοράς μαχητών και όπλων του ISIS στη διχασμένη από τον πόλεμο Συρία, σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που εκδόθηκε τον Αύγουστο, η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας «κόμβος» για την μετακίνηση των ισλαμιστών μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Αρχιεπίσκοπος της Μοσούλης τόνισε πως κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταξιδιών σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Τουρκία, ο ίδιος συνάντησε «αρκετές χιλιάδες τζιχαντιστές που είχαν διεισδύσει σε οικογένειες που επιθυμούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη» .

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως η Τουρκία «κρατά όλους αυτούς τους ανθρώπους γνωρίζοντας ότι θα ανοίξει τις πύλες για τις ροές αυτές όταν εκτιμήσει πως είναι προς το πολιτικό συμφέρον της, επισημαίνοντας όχι μόνο τον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του φαινομένου αλλά και τον πολιτικό, εκ μέρους της Άγκυρας.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία Reuters