Aποζημίωση ρεκόρ της Τουρκίας σε Έλληνες

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
 
Προβληματισμό προκαλεί στην Άγκυρα η απόφαση του δικαστηρίου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ) που υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση σε δύο Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, καθώς τους είχε απαγορευθεί το δικαίωμα κληρονομιάς..
Η αποζημίωση που όρισε το δικαστήριο στο Στρασβούργο φτάνει τα 5 εκατομμύρια Ευρώ και θα καταβληθεί σε δυο αδέλφια τον Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά, που ζουν στην Κατερίνη. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου οι τουρκικές αρχές, λόγω της ελληνικής ιθαγένειάς τους και τον ισχυρισμό της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είχαν απαγορεύσει στα δυο αδέλφια να κληρονομήσουν την ακίνητη περιουσία της αδελφής τους.
Το ΕΔΑΔ το 2009 είχε καταδικάσει την Τουρκία για την υπόθεση, όμως χθες ορίστηκε η αποζημίωση που η Άγκυρα θα πρέπει να καταβάλλει άμεσα και χωρίς να έχει δικαίωμα έφεσης. Η απόφαση ανέφερε ξεκάθαρα πως ειχε παραβιαστεί το δικαίωμα προστασίας της περιουσίας.
Η Τουρκία εκτός από την μεγάλη αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη θα πρέπει να πληρώσει και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.
Ο αγώνας των αδελφών Φωκά στο ΕΔΑΔ είχε ξεκινήσει το 2002 καθώς δεν είχαν πάρει κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες τους στα τουρκιά δικαστήρια.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Η απόφαση αυτή είναι σημαντική καθώς δημιουργεί δεδικασμένο για τις υπόλοιπες περιουσίες των Ρωμιών της πόλης που κατασχέθηκαν με παράνομο τρόπο από την Τουρκία. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η η υπόθεση των Ρωμιών που διεκδικούν την ακίνητη περιουσία τους καθώς η υπόθεση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον καθώς στην έκταση που διεκδικούν οι ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη ,, βρίσκονται oı τάφοı και τα μνημεία του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ και του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Αντνάν Μεντερές!

Οι οχτώ ομογενείς που σήμερα ζουν στις ΗΠΑ, είναι απόγονοι Γιώργου Παναγιωτίδη ο οποίος ήταν τούρκος υπήκοος και ζούσε στην Κωνσταντινούπολη. Τώρα οι κληρονόμοι ζητούν να τους επιστραφεί οικόπεδο 45.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τόπκαπι σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Τουρκίας καθώς υποστηρίζουν πως το οικόπεδο κατασχέθηκε από το τουρκικό δημόσιο με παράνομο τρόπο.

Το τουρκικό δημόσιο, που  διαπιστώνει πως οι αποζημιώσεις που ενδέχεται να καταβάλλει στο μέλλον θα γιγαντωθούν ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της επιστροφής των ακινήτων των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Κωνσταντινούπολη τα οποία είχαν κατασχεθεί παράνομα.
Πάντως η μεγαλύτερη δικαίωση ήταν αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που μετά από περίπου 50 χρόνια δικαστικής διαμάχης με το τουρκικό δημόσιο, το 2011 πήρε και πάλι στην κυριότητα του το κτίριο του Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο μετά την απόφαση του EΔΑΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Χαστούκι» στον Μπαγίς – Επέστρεψε κτίριο σε Έλληνες

22 εκ.ευρώ καταδικάστηκε να δώσει η Τουρκία σε ελληνοκυπριακή οικογένεια