TOY ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ
Ο Μπασάρ Άσαντ ισχυροποιείται και φαίνεται πως οι γειτονικές χώρες της Συρίας αρχίζουν να τον στηρίζουν και καταπολεμούν τους ένοπλους εξτρεμιστές της Συρίας.
Μόλις χθες οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ απέστειλαν 10.000 άνδρες στις δυτικές περιοχές της χώρας(σ.σ στα σύνορα με τη Συρία) και ξεκίνησαν σφοδρές μάχες με τους ένοπλους αντάρτες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και μέχρι πρόσφατα περνούσαν τα σύνορα ανενόχλητοι μεταφέροντας οπλισμό προς τη Συρία. Τώρα ο ιρακινός στρατός τους καταπολεμά και φαίνεται πως σε λίγες ημέρες αυτή η δίοδος θα έχει κλείσει.
Στα νοτιοδυτικά, ο Άσαντ έχει αποκτήσει ακόμη έναν ισχυρό σύμμαχο που με επίσημο τρόπο ανακοίνωσε πως πολεμά μαζί με το στρατό της Συρίας.
Η Χεζμπολάχ απο το Λίβανο ανακοίνωσε πως θα παραμένει ενεργή στη συριακή εμφύλια σύρραξη «έως το τέλος του δρόμου» και θα φέρει τη νίκη στον σύρο πρόεδρο Μπαράρ αλ-Άσαντ.
Την ανακοίνωση την έκανε ο επικεφαλής ο επικεφαλής της οργάνωσης Χασάν Νασράλα.
Ο ίδιος δήλωσε πως «η εμπόλεμη Συρία και ο γειτονικός Λίβανος βρίσκονται αντιμέτωπες με την απειλή των Σουνιτών ισλαμιστών».
«Η Συρία δεν είναι πια ένα μέρος όπου υπάρχει μια λαϊκή επανάσταση εναντίον ενός πολιτικού καθεστώτος, μάλλον έχει γίνει ένα μέρος για να επιβληθεί ένα πολιτικό σχέδιο υπό την ηγεσία της Αμερικής και της Δύσης και τα εργαλεία της στην περιοχή» δήλωσε ο Νασράλα.
Μέσα στο κλίμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Αλ Μουαλέμ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στη Βαγδάτη ανακοίνωσε Τη συμμετοχή της Συρίας στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Ο ίδιος τονισε πως η διάσκεψη αυτή « είναι καλή ευκαιρία για την επίλυση της σύγκρουσης στη χώρα».
ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2011 είχε θέσει ως στόχο την ανατροπή του Άσαντ. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου βασιζόμενος στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών υπολόγιζε πως οι αντάρτες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον Άσαντ μέσα σε 1-2 μήνες. Αυτό δήλωσε και προέβλεψε πολλές φορές ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις, όπως και το αποτέλεσμα της συνάντησης Ομπάμα – Ερντογάν με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην επιθυμεί μεγαλύτερη επέμβαση στη Δαμασκό έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στην Άγκυρα. Οι αμερικανοί ηδη έχουν ζητήσει την άμεση διακοπή της βοήθειας που παρέχει η Τουρκία στην οργάνωση Αλ-Νουσρα που δρα στη Συρία και οι ΗΠΑ τη θεωρούν «ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Άσαντ φαίνεται πως δεν θα εγκλωβιστεί στις δυτικές επαρχίες αλλά με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ, του Ιράκ, της Ρωσίας και του Ιράν έχει θέσει ως στόχο την επανακατάληψη όλων των εδαφών της χώρας και με τη συμμετοχή του στη σύνοδο της Γενεύης αποδεικνύει πως έχει εμπιστοσύνη στο καθεστώς του.
Ο πρώην πρέσβης και διπλωμάτης της Τουρκίας Τεμέλ Ισκιτ σε δηλώσεις στου στην εφημερίδα Taraf αναφέρει πως «εύχομαι πως η Τουρκία θα βάλει αποστάσεις με τους αντάρτες. Κυρίως με την οργάνωση Αλ Νουσρα. Πρέπει να αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας με τη Συρία, Αν διαπιστώσουμε τις τελευταίες δηλώσεις Νταβούτογλου βλέπουμε πως η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης αρχίζει να συμβαδίζει με τον διεθνή παράγοντα».
Ο τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Βεϊσέλ Αϊχάν τονίζει πως «οι αντάρτες θέλουν να ιδρύσουν μια νεα Συρία. Η Τουρκία από την αρχή στήριξε τους αντάρτες αυτούς και πίστεψε πως θα καταφέρει να ανατρέψει τον Άσαντ και είχε διαμορφώσει την πολιτική της πάνω σε αυτή τη βάση. Τώρα έγινε ξεκάθαρο πως αυτό δεν είναι εφικτό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: