«Πυρά» Ερντογάν κατά Ναυάρχων: Η επιστολή τους υπαινίσσεται πραξικόπημα

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις πριν από λίγο, εκφράζοντας τη θέση του για πρώτη φορά δημοσίως, μετά την επιστολή «κόλαφο» αποστράτων Αξιωματικών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, λέγοντας πως η κοινή δήλωσή τους υπαινίσσεται πραξικόπημα.

Λίγες ώρες μετά την αντίδραση του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος θεωρεί ότι η επιστολή αυτή «χαροποιεί τους εχθρούς της Τουρκίας», ο Πρόεδρος Ερντογάν με εξίσου επικριτικό και σκληρό τόνο προχώρησε στην «αντεπίθεση».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν είπε ότι «η κοινή δήλωση των αποστράτων αξιωματικών είναι κακόβουλη και περιλαμβάνει υπόνοιες για πραξικόπημα. Δεν είναι αποδεκτό για 104 Ναυάρχους να συναντηθούν μέσα σε μια νύχτα και να βγάλουν αυτή την ανακοίνωση».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «αυτή η επιστολή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ελευθερία του λόγου, όταν μέσα σε αυτή υπάρχουν προτάσεις που απειλούν με ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τους Ναυάρχους, περίπου 126 πρώην πρέσβεις είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους να γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης η Συνθήκη του Μοντρέ.

H επιστολή των Ναυάρχων

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι «ανησυχητικό» να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή «προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα».

Η επιστολή προκάλεσε την έντονη αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης, ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

«Όχι μόνο εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016. «Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπό του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η επιστολή θεωρείται ως η σημαντικότερη παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με πληροφορίες από: Sabah / Φωτογραφία Reuters