Με απειλές ότι θα στείλει ξανά το «Barbaros» για νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην υπογραφή της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η υπογραφή της συμφωνίας φαίνεται ότι αιφνιδίασε την Άγκυρα, με την τουρκική κυβέρνηση να μην κρύβει τον εκνευρισμό της.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον «Φιλελεύθερο» ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να επιδιώξει να ανατρέψει τη συμφωνία με δυναμική αντίδραση. Αυτό ουσιαστικά υποδηλώνει η δήλωση του Ερντογάν, για νέες έρευνες στην περιοχή.
Προκαλεί, όμως, ερωτήματα η αναφορά του Τούρκου Προέδρου στο «Barbaros» και όχι στο «Oruc Reis», καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν προσδιόρισε το σημείο στο οποίο θα προβεί σε έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο.
Σε διπλωματικό επίπεδο η Άγκυρα επεδίωξε να εμπλέξει την ΕΕ, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες στη συμφωνία. Η διάψευση ήρθε λίγο αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΕΕ.
Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου φαίνεται ότι -σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου- είχε και τη σύμφωνο γνώμη των ΗΠΑ, οι οποίες παρενέβησαν τηλεφωνικά μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, προς τους δύο υπουργούς, επισπεύδοντας τις υπογραφές.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε χθες και επίσημα για τη συμφωνία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας», επισήμανε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Χθες αργά το απόγευμα είχαμε και την πρώτη αντίδραση της Λευκωσίας μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Νίκο Δένδια.
«Η συμφωνία αποδεικνύει περίτρανα και στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών συνομολογούνται μέσω διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστει, όπως άλλωστε προβλέπει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και όχι με μονομερείς ενέργειες ή και με παράνομες και νομικά ανυπόστατες πράξεις, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», τόνισε σε δήλωσή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Πηγή: Φιλελεύθερος