Απανωτές εκτιμήσεις χαστούκια για την τουρκική οικονομία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Απανωτές είναι οι αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας στο σκηνικό μετά τις Προεδρικές εκλογές: Πρώτα ήρθε η εκτίμηση του οίκου  Fitch που ανεφέρε σε ανακοίνωσή του ότι αναμένεται να συνεχιστεί ο πολιτικός κίνδυνος στην Τουρκία ,γεγονός  το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ακολούθησε μόλις τώρα η  προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Moody’s ότι η Τουρκική οικονομία θα παραμείνει ‘εύθραυστη’ και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις έως και τις Βουλευτικές εκλογές του 2015′
Το πόσο τσούζουν οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτει και από την σημερινή αντίδραση του   Τούρκου Υπουργού Οικονομικών κ. Nıhat Zeybekcı, που φέρεται να δήλωσε ότι η έκθεση της Moody’s δεν έχει …σχέση με την τουρκική οικονομία: «Τα σχόλια που κάνετε, εμείς ως χώρα δεν τα λαμβάνουμε υπόψη», είπε…

Αστρονομικά επιτόκια

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Yenı Safak γράφει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα ότι οι τράπεζες οδηγούν εκατοντάδες επιχειρηματίες σε πτώχευση με τα αστρονομικά επιτόκιά τους
Πιέσεις- εκβιασμοί

Την ίδια στιγμή υπάρχει και πολιτικο-οικονομική αρνητική εξέλιξη: O Πρόεδρος της Οργάνωσης τουρκικών Επιχειρήσεων TUSCON, κ. Riza Νur Meral, δήλωσε ότι 100.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στη <<μαύρη λίστα>> της κυβέρνησης της Τουρκίας και υφίστανται ισχυρές πιέσεις.
 Συγκεκριμένα γράφει ότι οι εταιρίες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα πρόστιμα και ακυρώσεις των αδειών λειτουργίας τους, ενώ στερούνται δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμούς του τουρκικού Δημοσίου. Ο Πρόεδρος της TUSCON κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ασκεί ισχυρή πίεση σε επιχειρηματίες που ασπάζονται διαφορετικές απόψεις και ισχυρίσθηκε ότι  οι Οικονομικοί Επιθεωρητές αναφέρουν στους επιχειρηματίες ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν τα πρόστιμα, εάν εγκαταλείψουν τις οργανώσεις που πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο ιμάμη Fetthullah Gulen, γράφει η Zaman. Με σχετικό ρεπορτάζ πάντως η εφημερίδα Sabah είχε προαναγγείλει το κλίμα αυτό ήδη από 10ημέρου: Η μάχη κατά της λεγόμενης  << παράλληλης δομής >> του ιμάμη Φ. Γκιουλέν θα συνεχιστεί ενώ ο δημόσιος τομέας θα σταματήσει τη συνεργασία με επιχειρήσεις που πρόσκεινται στην <<παράλληλη δομή>>.Από την άλλη, αξιωματούχοι που αρνούνται να στηρίξουν τον αγώνα κατά της <<παράλληλης δομής>> θα διώχνονται, ανέφερε. Τώρα έρχονται οι καταγγελίες…. 

Μια άλλη πτυχή που θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την οικονομία σχετίζεται με την παραμονή ή όχι στην νέα κυβέρνηση του Αντιπροέδρου,και αρμόδιου εποπτεύοντα των οικονομικών  κ. Αλί Μπαμπατζάν,- εξέλιξη που θεωρείται ότι  είναι πιο σημαντική από την ανάδειξη νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας. Όπως εκτιμούν ορισμένοι αν αποχωρήσει ο κ. Μπαμπατζάν, η Κεντρική Τράπεζα θα χάσει την ανεξαρτησία της και η τουρκική οικονομία θα ξαναγυρίσει στον λαϊκισμό της δεκαετίας του ’90.Αλλοι λένε ότι θα υπάρξουν θετικές καταγραφές…

Διαβάστε ακόμη:

Το σερά’ι’ του Ερντογάν και ο συνομωσιολόγος σύμβουλός του

Τουρκική τουριστική «απόβαση» στη Λέσβο


Εξηγήσεις ζητά η Τουρκία από τη Γερμανία για την κατασκοπεία