Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε πλέον στην ιστορία. Το αν και τι συμφωνήθηκε, μένει να φανεί στο μέλλον. Αυτό όμως που σίγουρα προκάλεσε και προκαλεί εντυπώσεις, είναι η αλλαγή στάσης του Τούρκου προέδρου, που σε ορισμένα ακανθώδη θέματα έφτασε το όριο της «μεταμόρφωσης».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του Ερντογάν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν.
«Μια συμμαχική χώρα που παίρνει μια τέτοια θέση σε ένα ζήτημα που δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το θέμα των Αρμενίων, μας έχει ενοχλήσει και αναστατώσει. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσουμε χωρίς να το υπενθυμίσουμε (στον Μπάιντεν)», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, πριν τη συνάντηση.
Αμέσως μετά όμως ο Ερντογάν δήλωσε για το «καυτό» -για την Τουρκία- θέμα της Γενοκτονίας: «Δόξα τω Θεώ δεν τέθηκε καθόλου το ζήτημα αυτό».
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, η δήλωση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Μεράλ Ακσενέρ, προέδρου του Καλού Κόμματος, που έκανε λόγο για ηττοπάθεια Ερντογάν και διερωτήθηκε πως από μεγάλος εχθρός ο Μπάιντεν έγινε τώρα φίλος του Τούρκου προέδρου.
«Αυτό που με συγκλόνισε ήταν το χαμόγελο του κ. Ερντογάν όταν δόξασε που δεν τέθηκε το ζήτημα του 1915. Είχε βγει από μια στενάχωρη συζήτηση. Δείτε την ηττοπάθεια του. Δείτε την ψυχολογική κατάσταση που σκορπίζεται από τον ‘’μεγάλο εχθρό Μπάιντεν’’ στον ‘’φίλο μου Μπάιντεν’’. Σύντροφε! Πως μπορεί να υπάρχει τέτοια αναίδεια; Τέτοια επιπολαιότητα; Πως μπορεί να είσαι τέτοιος κρατικός λειτουργός; Ντροπή σου!», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτικές της τουρκικής «στροφής» ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν. Δήλωσε ότι όλα μπορούν να λυθούν με τη βοήθεια του Θεού χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ζητήματα ενώ έως τώρα συνήθιζε να θίγει για παράδειγμα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης εξήγησε ότι η Άγκυρα αναγκάζεται να ακολουθήσει αυτή τη νέα γραμμή καθώς δέχθηκε πιέσεις οι οποίες θα συνεχιστούν σε σειρά «καυτών» ζητημάτων όπως είναι οι S-400, τα F-35, τα ελληνοτουρκικά καθώς και οι σχέσεις με την Αίγυπτο, την ΕΕ και τη Γαλλία.
Αυτή η αλλαγή πλεύσης ενδέχεται να δημιουργήσει γκρίνια στην κυβερνητική συμμαχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ακραίος κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόεδρος του κόμματος Εθνικής Δράσης αντέδρασε και τα έβαλε με το ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ πότε έχει ικανοποιήσει τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας; Να μην ρωτήσουμε; Να μην ζητήσουμε την απάντηση; Πού είναι το NATO, πότε υπάρχει υποστηρίξει σε θέματα απειλών που η χώρα μας έχει επικαιροποιήσει;», τόνισε ο Μπαχτσελί.
Πηγή: Με πληροφορίες από skai.gr