Μπορεί το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς τύπου KAAN να μην πραγματοποίησε τελικά την «παρθενική πτήση» του χθες, όπως είχε προγραμματιστεί, ωστόσο η τουρκική αμυντική βιομηχανία και συγκεκριμένα η Turkish Aerospace Industries (TAI) «γιόρτασε» την πρώτη πτήση του προηγμένου, οπλισμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου ANKA-3, όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για ένα UCAV πάνω στο οποίο έχει επενδύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η Τουρκία για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με την κατασκευάστρια εταιρεία TAI να δηλώνει ότι τα «stealth χαρακτηριστικά του ANKA-3, σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα και τις εκτεταμένες δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου, το τοποθετεί ως ένα τρομερό πλεονέκτημα στον σύγχρονο πόλεμο».
Türkiye’s new ANKA-3 stealthy combat drone by @TUSAS_TR embarked on its maiden flight today. This low radar signature, expandable payload and high top speed UCAV will greatly improve Türkiye’s deep strike capabilities in the coming years. pic.twitter.com/q11l1eMsZS
— Yusuf Erim (@YusufErim34) December 28, 2023
Τα χαρακτηριστικά του
Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της TAI είχε αποκαλύψει την περασμένη άνοιξη ορισμένες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του τουρκικού UCAV λέγοντας αρχικά ότι θα μπορεί να φτάσει τα 44.000 πόδια και θα μπορεί να επιχειρεί από τα 40.000 πόδια, με μέγιστη ταχύτητα 0.7 Mach και με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικών 1,2 τόνους.
Ο ίδιος τόνισε έπειτα ότι οι stealth ιδιότητες του ANKA-3 του επιτρέπει να πραγματοποιεί αποστολές σε μεγάλες αποστάσεις και ότι θα έχει την ικανότητα να εκτελεί αεροπορικές επιδρομές, επιθέσεις απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη, UAV ή και ελικόπτερα και αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD), καθώς θα είναι εξοπλισμένο με συστήματα υποστήριξης και ηλεκτρονικού πολέμου.
🇹🇷✈️ İşte ANKA-3 İnsansız Savaş Uçağı'nın bugün sabah saatlerinde gerçekleştirdiği ilk uçuştan ilk görüntüler…
📍 Instagram: turk_silah_v_teknolojileri pic.twitter.com/JsW6cSkJCq
— gdh defence (@gdhdefence) December 28, 2023
Η λειτουργία του
Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος είχε υπογραμμίσει ακόμα ότι το ANKA-3 θα είναι διαλειτουργικό και θα μπορεί να επιχειρεί σε συνδυασμό με το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς τύπου KAAN, το νέο εκπαιδευτικό – ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος τύπου Hürjet, αλλά και με τα αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper, που ελπίζει η Τουρκία να αποκτήσει από τις ΗΠΑ.
Τέλος, το τουρκικό UCAV θα διαθέτει 7 πτερυγικούς φορείς, εκ των οποίων ένας βρίσκεται κάτω από το κέντρο της ατράκτου και δύο θα είναι στο εσωτερικό τμήμα της ατράκτου και θα μπορούν να φέρουν πυρομαχικά τύπου Mark 83 αλλά και πυραύλους τύπου SOM-J, ενώ θα έχει την ικανότητα να εξοπλίζεται με δοκιμαστικά drones τύπου Super Şimşek, που οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να μετατρέψουν στο μέλλον, σε βλήματα με εμβέλεια έως και 700 χιλιομέτρων και ταχύτητα πυραύλων cruise.