Ανησυχία ΗΠΑ για τη στενή σχέση Τουρκίας – Χαμάς

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ σχετικά με τις στενές σχέσεις Τουρκίας – Χαμάς, αμέσως μετά την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης πως ο ηγέτης της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης είναι καλοδεχούμενος στην Τουρκία.

“Θεωρούμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και η θεώρηση αυτή δεν έχει αλλάξει, καθώς συνεχίζει να εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες”, ανακοίνωση η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι,απαντώντας σε ερώτηση για το πως αξιολογούν οι ΗΠΑ τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως ο ηγέτης της Χαμάς είναι καλοδεχούμενος στην Τουρκία.

“Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για την σχέση της Χαμάς με την Τουρκία, αλλά και με υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, προσωπικά, μετά την τελευταία επίσκεψη του Χαλίντ Μασάαλ στην Τουρκία. Έχουμε δε πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να πιέσει, με την σειρά της, τη Χαμάς, ώστε να σταματήσει να προκαλεί ένταση”, είπε η Πσάκι.

Ο Μασάαλ επισκέφθηκε την Τουρκία, την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα μετείχε σε κομματική συγκέντρωση του κυβερνώντος ΑΚΡ, προσκεκλημένος του Τούρκου πρωθυπουργού Νταβούτογλου, ενώ κατόπιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Η έδρα της Χαμάς βρίσκεται στο Κατάρ, αλλά κατόπιν αμερικανικών πιέσεων, το εμιράτο εκδιώκει την οργάνωση από το έδαφός του. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, η έδρα του πολιτικού σκέλους της Χαμάς θα μεταφερθεί, και αυτή, στην Τουρκία, όπου ήδη εδρεύει το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, το οποίο έχει εμπλοκή σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.

Πηγή: Hurriyet
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert