Ανατροπή στη Λιβύη: Το Κοινοβούλιο απορρίπτει την ενεργειακή συμφωνία με την Τουρκία

Το κοινοβούλιο στην Λιβύη, της κυβέρνησης του Φαθί Μπασάγκα με έδρα το Τομπρούκ, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα με τη Τουρκία.

Η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα με έδρα την Τρίπολη και της Τουρκίας, χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση Ντνμπεϊμπά, της οποίας η θητεία έχει λήξει, δεν έχει νομική εξουσιοδότηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης ότι η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο».

Ο υπουργός Πετρελαίου της ανατολικής κυβένρησης, Μοχάμεντ Αούν, κατήγγειλε την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά, καθώς ανέθεσε στον Υπουργό Οικονομίας καθήκοντα που δεν του αναλογούν ώστε να περάσει μια ύποπτη συμφωνία πετρελαίου με την Τουρκία για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια περιοχή κοντά στο Τομπρούκ στην ανατολική Λιβύη».

Το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη δεν είχε εγκρίνει ούτε το παράνομο μνημόνιο του 2019, που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), το οποίο καθόριζε τις ΑΟΖ των δύο χωρών, αγνοώντας την ύπαρξη των ελληνικών νησιών στην ανατολική Μεσσόγειο και στερούσε από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο τα νόμιμα δικαιώματά τους στην περιοχή.

Φωτογραφία αρχείου Reuters