Ανατολίτικα παζάρια Ερντογάν: «Αφήστε την Τουρκία να μπει στην ΕΕ και η Σουηδία θα μπει στο NATO»

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ πριν αναχωρήσει για το Βίλνιους, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του NATO, αναφέρθηκε στην εισδοχή της Σουηδίας στο NATO και τη συνέδεσε με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Ο Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Πρώτα, ας ανοίξουμε τον δρόμο για να ενταχθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ανοίξουμε τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO, όπως έγινε με τη Φινλανδία».

Ο ίδιος δήλωσε στη συνέχεια πως ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του NATO που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου, είναι η ανανέωση του πλαφόν για τις αμυντικές δαπάνες της τάξης του 2% επί του ποσοστού ΑΕΠ και στο σημείο αυτό ζήτησε από τους συμμάχους να αναθεωρήσουν και να αναιρέσουν τις όποιες κυρώσεις και περιορισμούς έχουν επιβληθεί στην Τουρκία.

Έπειτα, δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη το συντομότερο δυνατό θα διευκολύνει τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στο NATO. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο Μπάιντεν ότι «δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 με την ένταξη της Σουηδίας».

Φωτογραφία αρχείου Reuters