Οι Κούρδοι ψηφοφόροι και η δεξαμενή ψήφων από την οποία αντλεί δύναμη το φιλοκουρδικό, φιλεργατικό κόμμα είναι το κρίσιμο μέγεθος στις εκλογές σήμερα στην Τουρκία. Η στάση τους πίσω από τα παραβάν θα καθορίσει εν πολλοίς και το αποτέλεσμα τόσο στην Εθνοσυνέλευση όσο και στην Προεδρική διαδικασία.
Με ποια «ταυτότητα» θα ψηφίσουν οι Κούρδοι
Το δεύτερο έχει να κάνει με το πως θα κινηθούν οι Κούρδοι ψηφοφόροι στις προεδρικές εκλογές. Κι αυτό γιατί μέχρι το 2015. περίπου το 50% ίσως και παραπάνω, του Κουρδικού πληθυσμού υποστήριζε τον Ερντογάν, θα έλεγα προτάσσοντας την θρησκευτική ταυτότητα έναντι της εθνοτικής. Αυτό διαφοροποιήθηκε το 2017 με το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, και θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι Κούρδοι θα εξακολουθήσουν στην πλειονότητά τους να στηρίζουν τον Πρόεδρο Ερντογάν.ιδικότερα δε οι-βαθιά-θρησκευόμενοι Κούρδοι. Από τους Κούρδους λοιπόν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, γιατί στις άλλες περιπτώσεις τα κουκιά είναι λίγο-πολύ μετρημένα Βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας ακσενέρ η οποία ξεκίνησε δυναμικά αλλά συν τω χρόνω περιορίστηκε αυτή η δυναμική την οποία είχε.
Γιατί ο Ερντογάν επέλεξε ως αντίπαλο τον Ιντζε
Ο Ερντογάν επέλεξε να βάλει απέναντί του τον Ιντζέ, άφησε την Ακσενέρ εντελώς εκτός της προεκλογικής εκστρατείας, έδωσε το χρίσμα του αντιπάλου του στον Ιντζέ. Και θα πρέπει να δουμε πως οι οπαδοί της Ακσενέρ, μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που προέρχεται από το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί, του οποίο έχει συμπράξει με τον Ερντογάν πως οι ψηφοφόροι θα κινηθούν στις εκλογές. Θεωρώ ότι ο Ερντογάν επέλεξε συνειδητά να υποβιβάσει την Ακσενέρ σε δεύτερο ρόλο να μην της επιτρέψει να είναι αυτή η κυριότερη αντίπαλός του. Ενδεχομένως γιατί εκτίμησε ότι ο Ιντζέ είναι πιο εύκολος αντίπαλος για τον ίδιο ή γιατί μπορεί να υπάρχουν και άλλοι λόγοι που να σχετίζονται με μετεκλογικές συνεργασίες.
Η μετεκλογική συνεργασία με Ακσενέρ
Το λέω αυτο γιατί σε ανύποπτο χρόνο, ο Ερντογάν και η σύζυγός του είχαν στηρίξει την Ακσενέρ σε μια υπόθεση που είχε έρθει τότε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Και επίσης τα σενάρια που διακινούνται για μετα τις εκλογές σε περίπτωση που ο Ερντογάν δεν καταφέρει την αυτοδυναμία, σε αυτή τη συνέργεια που έχει με το κόμμα Μπαχτσελί είναι ένα..η σύμπραξη με την Ακσενέρ. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο αλλά επειδή ο Ερντογάν μίλησε για συνεργασίες σε επίπεδο κοινοβουλίου, αν ως πρόεδρος δεν προκαλέσει νέες εκλογές κοινοβουλευτικές για να κερδίσει την πλειοψηφία, η συνεργασία με την Ακσενέρ δεν θα πρέπει να αποκλείεται
Δεν θεωρώ ότι είναι προτιμότερος ο Ερντογάν από τους Κεμαλιστές