Αμφίβιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανέπτυξαν οι Τούρκοι

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του (μίνι) Αμφίβιου Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους που ανέπτυξαν δυο τουρκικά πανεπιστήμια πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην περιοχή της Μερσίνας, μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση.

Το «A-İHA» (Α-ΜΕΑ) θα αναλάβει το καθήκον επιτήρησης των τουρκικών ακτών και συγκεκριμένα, όπως μεταδώθηκε, θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των ακτών, για την μέτρηση της συγκέντρωσης χλωροφύλλης στα παράκτια νερά, λοιπές μετρήσεις στη θάλασσα καθώς και την παρακολούθηση της κίνησης των θαλάσσιων χελωνών και δελφινιών.
Το σκάφος  μπορεί να απο /προσγειώνεται και να απο/προθαλασσώνεται.Το «A-İHA» αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα του Τμήματος Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Orta Doğu (ODTÜ) και του Πανεπιστημίου Sıtkı Koçman της Mούγλας για την επιτήρηση των τουρκικών ακτών.

Για την πρώτη δοκιμαστική του πτήση το αμφίβιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος αποθαλασσώθηκε. Το αεροσκάφος κατά τη πτήση του συνέλεξε ταυτόχρονα δεδομένα με το ερευνητικό πλοίο RV LAMAS για το πρότζεκτ «Καθορισμός των οικολογικών χαρακτηριστικών των ακτών των εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου ODTÜ για τις θαλάσσιες χελώνες».
Το αεροσκάφος που είναι εξοπλισμένο με κάμερα, έχει μήκος 1,6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 3,5 κιλά.Επόμενος στόχος, ανέφεραν ειδικοί , είναι να αναπτύξουν περαιτέρω το πρόγραμμα.