Αμερικανική αντικαπνιστική επίθεση στην Τουρκία!

Ο Bloomberg, ως 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία 35 δις δολάρια, είναι γνωστό ότι έχει θέσει ως στόχο μέχρι να πεθάνει να έχει δαπανήσει την περιουσία του σε προγράμματα, «που θα κάνουν τον κόσμο πιο βιώσιμο».Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, συγκαταλέγεται  εκστρατεία για τη μείωση των καπνιστών στην Τουρκία και πρόταση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Κωνσταντινούπολης. 

Ο Bloomberg, το 2003 ως δήμαρχος τότε της Νέας Υόρκης είχε εισάγει το αντικαπνιστικό πρόγραμμα «Free Air», το οποίο στη συνέχεια προσπάθησε να το εξάγει σε άλλες χώρες. Ιδρύματα κατά του καπνίσματος στην Τουρκία, ακτιβιστές και εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, ήρθαν σε επαφή μαζί του για το πρόγραμμα που εφάρμοσε και για τους τρόπους να περάσει το πρόγραμμα αυτό στην Τουρκία. Συντονίστριά του στην Τουρκία είχε οριστεί η Kelly Henning, η οποία είχε συνεργαστεί με τον Bloomberg κατά τη διάρκεια της Δημαρχίας του.   

Για να συζητήσει την εξέλιξη του προγράμματος, ο Bloomberg επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να συναντηθεί με μέλη της Εθνικής Επιτροπής Καπνίσματος και Υγείας. Στη διάρκεια της συνάντησής του με μέλη της Επιτροπής φέρεται να σχολίασε ότι «Η Τουρκία είναι ένα καλό παράδειγμα της επιτυχίας του προγράμματος και ότι από εδώ μπορεί το πρόγραμμα να μεταφερθεί σε άλλες χώρες», ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι με τη διάδοση του προγράμματος, ίσως τελικά του απονεμηθεί και το βραβείο Νόμπελ. Οι προσδοκίες στρέφονται ΚΑΙ στην εφαρμογή της πρότασής του για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Κωνσταντινούπολης που προβάλει η εφημερίδα Σαμπάχ,επικαλούμενη δημοσίευμα των New York Times .

Οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο!

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είναι στις 10 πρώτες χώρες στον κόσμο που οι κάτοικοί τους καπνίζουν περισσότερο σύμφωνα με μια κοινή μελέτη του 2010 μεταξύ της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του παγκόσμιου Ιδρύματος Πνεύμονος.Αναλύθηκαν τα δεδομένα για όλες τις διαθέσιμες χώρες με πληθυσμό άνω των 5 εκατ. ανθρώπων. .Στην Τουρκία οι ενήλικες που καπνίζουν είναι  31,2%,οι άνδρες που καπνίζουν είναι  47,9%και οι γυναίκες που καπνίζουν είναι 15,2%. Σύμφωνα με άλλες δημοσιευθείσες μελέτες υπολογίζεται ότι 60% των ανδρών και 20% των γυναικών είναι καπνιστές στην Τουρκία, μια σημαντική παραγωγό καπνού σε παγκόσμια κλίμακα, όπου το κάπνισμα ενοχοποιείται για το ένα πέμπτο των θανάτων ετησίως.

Το 2004, το 38% όλων των θανάτων στους άνδρες στην Τουρκία αποδίδεται στη χρήση καπνού, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Ακόμη και εκείνοι που δεν καπνίζουν είναι συχνά εκτεθειμένοι, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.Κατά κεφαλήν κατανάλωση τσιγάρων είναι 1.399 τσιγάρα (κάθε μέρα καταναλώνονται κατά μέσον όρο 17 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων).Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Τούρκοι υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε ποσοστό που φτάνει το 85%.

Αυστηρός ο αντικαπνιστικός νόμος του 2013

Από πέρυσι η Τουρκία άρχισε να προσαρμόζεται στις διεθνείς προδιαγραφές υγείας, με την εφαρμογή νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.Ο νόμος, που χαρακτηρίζεται επαναστατικός για τα τουρκικά δεδομένα, ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2013  και απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιες υπηρεσίες, εργασιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία και γήπεδα. Οι υπεύθυνοι υπηρεσιών ή επιχειρήσεων που θα παραβιάζουν την απαγόρευση θα λαμβάνουν γραπτή προειδοποίηση, την οποία θα ακολουθεί πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 5.000 λίρες (2.700 ευρώ). Οι ιδιώτες παραβάτες απειλούνται με πρόστιμο 50 λιρών (27 ευρώ). Το νομοσχέδιο είχε υποστηρίξει προσωπικά ο πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι φανατικός αντικαπνιστής.
Ο νόμος εξαιρεί από την απαγόρευση ειδικές ζώνες ψυχιατρικών νοσοκομείων, οίκους ευγηρίας και φυλακές. Τα ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν δωμάτια για καπνιστές, ενώ για τα καφενεία και τα εστιατόρια προβλέπεται περίοδος προσαρμογής μέχρι τον Ιούλιο του 2009.

Διαβάστε ακόμη:

Ερντογάν – Νταβούτογλου: Τι σημαίνει το νέο ηγετικό δίδυμο της Τουρκίας;

Αυτό είναι το πλωτό ανάκτορο του Ερντογάν! Πήρε το σκάφος του Κεμάλ

Προσοχή! Ένας «ανατολίτης μπαγασάκος» στο τιμόνι της Τουρκίας – Ποιος είναι ο Νταβούτογλου