Ο Αλίγιεφ πάει στην Τουρκία

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ και βασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο αγωγός φυσικού αερίου TAP. Eίναι η πρώτη επίσκεψη του Αλίγιεφ στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του στην προεδρία στις 9 Οκτωβρίου.

O Aζέρος πρόεδρος θα ξεκινήσει την ε επίσημη επίσκεψη του στις 12 Νοεμβρίου και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα στην Άγκυρα θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν και οι αξιωματούχοι των δυο χωρών θα συζητήσουν θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Πάντως το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί είναι η πορεία του έργου κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP (Trans Anatolian Pipeline) και το σημείο που έχουν φτάσει τα σχέδια του έργου αυτού.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2014 και να ολοκληρωθεί το 2018. Ο αγωγός TAP αφορά και τη χώρα μας καθώς προβλέπεται να περάσει και από την Ελλάδα για να μεταφέρει το Αζερικό αέριο στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης ένα σχέδιο ακόμα είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Τουρκίας με το ΑζεRμπαϊτζάν μέσω της γραμμής Μπακού-Τιφλίδας- Καρς

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται να συζητήσουν με τους Αζέρους και το θέμα των σχέσεων με την Αρμενία. Ο Αλίγιεφ θα αναχωρήσει από την Τουρκία στις 13 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγωγός TAP: Οφέλη και ενστάσεις – Ανάλυση

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τον αγωγό TAP