Παραβλέποντας προφανώς τα πρώτα μαύρα σύννεφα που αρχίζουν να πλησιάζουν την Τουρκία ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Apple, βραβευμένος με νόμπελ Αλ Γκορ έπλεξε το εγκώμιο στην οικονομία της Τουρκίας.Η εφημερίδα Star προβάλει το θέμα σε δημοσίευμα με τίτλο «Βασικά η ΕΕ θα πρέπει να ενταχθεί στους κόλπους της Τουρκίας»…
Φυσικά ήταν ένας αστεϊσμός και η εφημερίδα το παραδέχεται:Ο Αλ Γκορ – γράφει- αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας αστειεύτηκε ότι στην πρόσφατη κατάσταση, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να θελήσει να προσφύγει για ένταξη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ.Αλ Γκορ θεωρεί πως η Τουρκία έχει μπροστά της πολύ σοβαρές ευκαιρίες και δήλωσε: «Το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα παρουσιάζει σημαντική αύξηση και το μέλλον σας είναι λαμπρό. Μακάρι και η παγκόσμια οικονομία να πήγαινε προς το καλύτερο όπως η τουρκικής οικονομία. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει η ΕΕ βασικά να θέλει να ενταχθεί στην Τουρκία».
Αυτά λοιπόν λέει για δημόσιες σχέσεις ο κ Γκόρ. Εμείς είχαμε παρουσιάσει πρόσφατα ρεπορτάζ ότι τουρκική οικονομία θα εμφανίσει σχετικά γρήγορα πρόβλημα! Μάλιστα σοβαροί οικονομολόγοι καταγράφοντας και κάποιες αποχωρήσεις επιχειρήσεων είχαν ερμηνεύσει ως »παραπέτασμα καπνού» τις συνεχείς και κραυγαλέες αναφορές του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην »εύρωστη τουρκική οικονομία»…
Το πρώτο άσχημο νέο ήρθε τις προάλλες με διόγκωση δαπανών ,ενώ ακολούθησε και άλλο: Μείωση του δείκτη ανάπτυξης τουρκικής οικονομίας με βέβαιη την επίτευξη του στόχου 4% για το 2012!
Συγκεκριμένα η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι σημειώθηκε μείωση του δείκτη ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας στο 2,9% κατά το 2ο τετράμηνο του έτους. Η εφημερίδα αποδίδει την μείωση αυτή στα μέτρα για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης της τουρκικής οικονομίας που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της εσωτερικής ζήτησης και των δαπανών επενδύσεων. Οι εξελίξεις αυτές θα αναγκάσουν την Τουρκία να αναθεωρήσει τον στόχο της για ανάπτυξη 4% το 2012, αναφέρει .
Ο τουρκικός τύπος ανέφέρε επίσης ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ζαφέρ Τσαγλαγιάν κάλεσε την Κετνρική Τράπεζα να αναθεωρήσει την «σφικτή» της νομισματική πολιτική , ενώ ο Υπουργός Βιομηχανίας κ. Νιχάτ Εργκιούν δήλωσε ότι είναι ακόμα δυνατή η επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 4% .
Ακόμα η Sabah άσκησε τότε κριτική στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Αλί Μπαμπατζαν και στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας κ. Ερντέμ Μπαστσί για τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζουν . Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα υψηλά επιτόκια ασκούν πίεση στους παραγωγούς και καταναλωτές, ενώ παράλληλα έχουν βοηθήσει τις Τράπεζες να αποκομίζουν πρωτοφανή κέρδη. Στο πρώτο 7μηνο του 2012 τα κέρδη των Τραπεζών αυξήθηκαν κατά 12,1% φθάνοντας τα 13,4 δις τουρκικές λίρες. Οι Τράπεζες- γράφει – επωφελούνται από τα σφικτή νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ισχυρή τουρκική λίρα και τα υψηλά επιτόκια πλήττουν παραγωγούς και εξαγωγείς, ενώ αυξάνουν υπέρογκα τα κέρδη των Τραπεζών , αναφέρει επίσης η εφημερίδα.
Να θυμίσουμε επίσης ότι τις προάλλες τρείς υπουργοί της Τουρκικής Κυβέρνησης, αρμόδιοι για την πορεία της τουρκικής οικονομίας, προειδοποίησαν για πιθανές αποκλίσεις από τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με την εφημερίδα Aksam, οι Υπουργοί κκ Αλί Μπαμπατζάν, Μεχμέτ Σιμσέκ και Ζαφέρ Τσαγλαγιάν εμφανίζονται ανήσυχοι από την διόγκωση των δημοσίων δαπανών λόγω της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος;, την αναδιάρθρωση Υπουργείων και τα κίνητρα επενδύσεων . Έπειτα από τις προειδοποιήσεις αυτές αναμένεται ανώτατοι αξιωματούχοι των συναρμόδιων Υπουργείων να εκθέσουν την κατάσταση στον Πρωθυπουργό κ Τ. Ερντογάν τονίζοντας την πιθανή απόκλιση των στόχων του Προϋπολογισμού και θα εισηγηθούν αύξηση των τιμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικού αερίου καθώς και νέους φόρους στα τσιγάρα και στο αλκοόλ .