Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες ότι οι τούρκοι στρατιώτες άργησαν πολύ να προσφέρουν βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια μετά τους δύο σεισμούς που έπληξαν στις 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία.
«Αυτές οι προκατειλημμένες κατηγορίες δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια και δεν μπορούν να εξηγηθούν με καλή πίστη», ανέφερε ο Ακάρ.
«Τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή με τους στρατιώτες τους, πολιτικό προσωπικό, εργάτες και τεχνικό προσωπικό και έσπευσαν στο πλευρό αυτών που χρειάζονταν βοήθεια», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ συμμετέχοντας μέσω βίντεο σε συνεδρίαση στη νότια επαρχία Χατάι.
Τα σχόλια του Ακάρ ήρθαν αφ’ ενός για να «μαλακώσουν» τις οργισμένες αντιδράσεις των σεισμόπληκτων περιοχών, αλλά αφ’ ετέρου να απαντήσουν στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, καθώς η Τουρκία διάγει θεωρητικά προεκλογική περίοδο.
Υπενθυμίζεται πως η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση Ερντογάν πως – ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος – «αποψίλωσε» τις Ένοπλες Δυνάμεις και περιόρισε το όριο των κινήσεών τους, ειδικά σε καταστάσεις έκτα;κτης ανάγκης.
Χαρακτηριστικά – όπως έγραψε και το OnAlert.gr στις 13/2/2023 – στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωνε πως μόλις «την τρίτη ημέρα, δόθηκε η άδεια στον στρατό για να αναλάβει δράση. Επί δύο ημέρες, άνθρωποι ήταν εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα, ή έπρεπε να αντέξουν το τσουχτερό κρύο, παρακαλώντας για βοήθεια. Για μέρες, το Χατάι δεν μπορούσε να λάβει τη βοήθεια που θα μπορούσε, καθώς έπρεπε να δοθεί στον στρατό η εντολή από τον… έναν. Το 1999 ο στρατός ανέλαβε δράση από την πρώτη ώρα και έσωσε πολλές ζωές», αναφέρει στο newsit.gr στέλεχος του
Και συνέχιζε: «Ο στρατός ήταν πάντα σύμβολο του κεμαλισμού. Ο Ερντογάν επέλεξε τον Ακάρ για υπουργό Άμυνας γιατί ήθελε μια… μαριονέτα για να ελέγχει το στρατό».
Πηγές: Anadolu, ΑΠΕ-ΜΠΕ