Η τουρκική κυβέρνηση δεν τα έχει πάει περίφημα όσον αφορά τη διαφάνεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να δέχεται σκληρή κριτική και εσωτερικά «πυρά».
Πολλές χώρες αποκαλύπτουν λεπτομερή στοιχεία για μολύνσεις και θανάτους ανά πόλη, κάποιες, στην Ασία, έχουν προχωρήσει περαιτέρω, ενημερώνοντας τους πολίτες τους για τον αριθμό των κρουσμάτων κοντά στα σπίτια τους. Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, έχει αποκαλύψει περιορισμένα αριθμητικά στοιχεία, όχι περισσότερα από τον ημερήσιο και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και θανόντων.
Στις 2 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα κρούσματα ανά επαρχία, δηλώνοντας ότι από εκείνη την ημέρα, ο ιός είχε εξαπλωθεί σε όλες τις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποκαλύψει τέτοια δεδομένα νωρίτερα υπό τον φόβο ότι οι άνθρωποι θα έφευγαν από τα μολυνσμένα κέντρα και θα μετέφεραν τον ιό παντού.
Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς. Όταν ο Koca αποκάλυψε τον «θερμικό χάρτη» της Τουρκίας στις 7 Απριλίου, δεν εξέπληξα κανέναν το γεγονός ότι η λοίμωξη είχε εξαπλωθεί στην Ακιάκα, μια περιοχή μόλις 4.000 κατοίκων, το χειμώνα, η οποία όμως σφίζει από ζωή ως δημοφιλές θέρετρο διακοπών για τους Τούρκους.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης και οι ανακριβείς στατιστικές έχουν φέρει έντονες αντιδράσεις και καχυποψία στην Τουρκία. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Cengiz Zopluoğlu, χρησιμοποιώντας δεδομένα από την «ηλεκτρονική πύλη» της κυβέρνησης , διαπίστωσε ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ατόμων άνω των 64 ετών στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πολύ σταθερός τα τελευταία πέντε χρόνια, άρχισε ξαφνικά να αυξάνεται μετά στα μέσα Μαρτίου.
Mar 21 – Mar 27.
17.3% increase compared to 2019. pic.twitter.com/QiWgZ1xyzv
— Cengiz Z. (@cengizzopluoglu) March 29, 2020
Ο ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Αμπντουλάχ Αϊντογάν, ακολουθώντας τα βήματα του Zopluoğlu, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα .
20-27 Mart arasında İstanbul’da 65 yaş üstü vefat eden kişi sayısı 1302. Bu rakam önceki üç yılın ortalamasından 209 fazla.
Önceki 3 yılın ortalamasına kıyasla artış miktarı geçmiş yıllarda
2019: 5
2018: 3
2017: 41
2016: 86
2015: 260
2014: 95
2013: -1
Bu 7 değerin ortalaması 70. pic.twitter.com/o6XaxuTTT1— Abdullah Aydogan (@abdaydgn) March 29, 2020
Δικαιολογίες
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο κορονοϊός… άργησε να φτάσει στη χώρα, χάρη στα έγκαιρα μέτρα που λήφθηκαν, ειδικά στα διεθνή αεροδρόμια, με τις απαγορεύσεις πτήσεων από και προς τις ενδημικές χώρες, αλλά και την τοποθέτηση θερμικών καμερών που καταγράφουν όσους επισκέπτες έχουν πυρετό.
Ωστόσο, οι θερμικές κάμερες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να περάσουν στη χώρα φορείς του κορονοϊού -Τούρκοι από το εξωτερικό ή τουρίστες- που, όμως, δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ειδικά, όταν πρόκειται για μία χώρα που δέχεται εκατομμύρια τουρίστες όλο το χρόνο.
Εξίσου ίδιες είναι οι πιθανότητες να περάσουν φορείς στην Τουρκία και από το Ιράν, όπου – όπως προαναφέραμε- η επιδημία… θερίζει. Μπορεί τα ιρανο-τουρκικά σύνορα να είναι επισήμως κλειστά, όμως πολλοί Ιρανοί περνούν ανεξέλεγκτα από ανεπίσημες διόδους στην Τουρκία, όπως οι έμποροι, αλλά και μετανάστες και πρόσφυγες.
Ακόμα και σε χώρες με καλό ιστορικό συλλογής στατιστικών στοιχείων, που τηρούν τις διαδικασίες ταξινόμησης του ΠΟΥ, όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες , τα στοιχεία για τους θανάτους από COVID19 δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αριθμό, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.
Στην Τουρκία, με τον εσωτερικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει κατά του Ερντογάν, μπορεί κανείς να φανταστεί τι «μαγειρεύει» ο σουλτάνος για να μην προκληθεί πανικός.
Πηγή: Ahval