Όπως συμβαίνει συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές έβαλαν μια «μυστική» σφραγίδα στις έρευνες για τη σφαγή της Άγκυρας, όπου βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 97 άνθρωποι και τραυματίστηκαν γύρω στους 500. Και ξέρουμε τι ακολουθεί όταν βάζουν μια τέτοια σφραγίδα στις έρευνες: ότι τις χώνουν σε κάποιο συρτάρι για να ξεχαστούν. Η «μυστική» σφραγίδα σημαίνει ότι στο εξής θα μαθαίνουμε πολύ λίγα γι’ αυτή την υπόθεση.
Οι πληροφορίες που έχουν συλλεγεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος». Τα ονόματα των δύο βομβιστών αυτοκτονίας πιστεύεται ότι είναι γνωστά. Εάν συνυπολογίσουμε και τις τρεις επιθέσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα -στο Σουρούτς, στο Ντιγιάρμπακιρ και στην Άγκυρα-, συμπεραίνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος θέτει στο στόχαστρο κουρδικά κινήματα στην Τουρκία, ως συνέχεια του πολέμου του εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ. Κι έτσι καταλαβαίνουμε ποια είναι τα κίνητρα των καμικάζι. Αλλά αυτό είναι το απλό κομμάτι του γρίφου.
Το πιο σύνθετο κομμάτι του γρίφου σχετίζεται με τις παραλείψεις των δυνάμεων ασφαλείας ή και την ενδεχόμενη συμμετοχή κρατικών πρακτόρων σε αυτή την αιματηρή επίθεση. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Πώς βρήκαν οι καμικάζι το πιο ευάλωτο κομμάτι της συγκέντρωσης από την άποψη των μέτρων ασφαλείας; Γιατί η προετοιμασία της επίθεσής τους (από την κατασκευή των βομβών μέχρι τον εντοπισμό του σημείου) πέρασε απαρατήρητη από τις δυνάμεις ασφαλείας;
Εάν κάνουμε όμως ένα βήμα πίσω και κοιτάξουμε τη μεγαλύτερη εικόνα, βλέπουμε ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα από τα λάθη ή τις παραλείψεις της αστυνομίας.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ένας από τους δράστες πιστεύεται ότι είναι ο Γιουνούς Εμρέ Αλαγκόζ από το Αντιγιαμάν. Ο Γιουνούς Εμρέ είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Σεΐχ Αμπντουραχμάν Αλαγκόζ, ενός από τους βομβιστές αυτοκτονίας στην επίθεση του Σουρούτς. Ο τελευταίος διηύθυνε το «Τεϊοποτείο του Ισλάμ» στο Αντιγιαμάν. Ο Ορχάν Γκοντέρ, που ήταν ο βομβιστικής αυτοκτονίας στην επίθεση του Ντιγιάρμπακιρ, ήταν συχνός θαμώνας αυτού του καταστήματος. Και δεν μιλάμε καν για μια πόλη! Μιλάμε για ένα μικρό τεϊοποτείο, από το οποίο τρεις βομβιστές αυτοκτονίας σκορπίστηκαν στην Τουρκία και πραγματοποίησαν φονικές βομβιστικές επιθέσεις.
Επιπλέον, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το Ισλαμικό Κράτος στρατολογεί μέλη στο Αντιγιαμάν, μια επαρχία της ανατολικής Τουρκίας με πληθυσμό 250.000 εκατομμυρίων. Ήδη, το 2013, η εφημερίδα «Radikal» έγραφε ότι οικογένειες νεοσύλλεκτων διαμαρτύρονταν ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να τους εμποδίσει. Ορισμένοι γονείς αφηγούνταν πώς ακολουθούσαν τα παιδιά τους στη Συρία και διαπραγματεύονταν με τους τζιχαντιστές την επιστροφή τους στα σπίτια τους.
Λίγο μετά τις επιθέσεις της Άγκυρας, ο υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας. Ήδη, όμως, η αστυνομία εξετάζει δείγματα DNA από 16 οικογένειες στο Αντιγιαμάν που τα παιδιά τους εντάχθηκαν στο ΙΚ. Πώς βρήκε η αστυνομία τόσο εύκολα αυτές τις οικογένειες; Γιατί δεν καταβλήθηκαν προσπάθειες να συλληφθούν οι εξτρεμιστές από το Αντιγιαμάν νωρίτερα; Ποιος τους προστάτευε; Έχουν καμιά σχέση με την τουρκική αντικατασκοπεία (MIT);
Αντί να προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μας λέει παραμύθια. Είπε ότι είναι αδύνατον να συλλάβεις τους βομβιστές αυτοκτονίας πριν από την πράξη τους. Κι όμως, σ’ αυτή τη χώρα μπορεί να συλληφθείς για ένα μήνυμα που έγραψες στο Twitter.
(Πηγή: Today’s Zaman)
* Ο Ορχάν Κεμάλ Τζενγκίζ είναι Τούρκος δημοσιογράφος, δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.