Tηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Ομπάμα.

 
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι τραγικές εξελίξεις στην Τουρκία με τα απανωτά χτυπήματα του PKK και τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία φαίνεται πως ανάγκασαν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τηλεφωνήσει στον Μπαράκ Ομπάμα.
Οι δυο άνδρες συνομίλησαν στο τηλέφωνο για περίπου 40 λεπτά και σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του τούρκου πρωθυπουργού , συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία, για τον θάνατο του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη. Ο Ομπάμα φαίνεται πως εξέφρασε την ικανοποίηση του από τη στάση του Ερντογάν για την μείωση της ισλαμικής βίας στο θέμα της ταινίας που έχει ως θέμα τον Μωάμεθ.
Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πως δεν ικανοποίησε απόλυτα τον Ερντογάν στο θέμα της Συρίας καθώς του «εξέφρασε την ανησυχία του για τα ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν προκύψει και την αύξηση της βίας από το καθεστώς». Φαίνεται πως δεν υπήρξε κάποια άλλη αναφορά σε παρέμβαση για τη Συρία.
Ο Ομπάμα εξέφρασε επίσης και τη λύπη του για την επίθεση του PKK σε στρατιωτική φάλαγγα στην ανατολική Τουρκία όπου σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 60.