Eκδήλωση μνήμης και τιμής για τους χωρικούς της Αττικής που απελευθέρωσαν την Αθήνα από τους Τούρκους στις 26 Απριλίου (9 Μαΐου) 1821, πραγματοποιήθηκε χθες, 6 Μαΐου, το απόγευμα στην πλ. Συντάγματος.
Τιμές απέδωσαν στρατιωτικά αγήματα και λαογραφικά – χορευτικά συγκροτήματα δήμων της Αττικής με παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν με τοπικές μουσικές. Της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Καμμένος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής και Ανατολικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου και Πέτρος Φιλίππου αντίστοιχα, οι δήμαρχοι Αγ. Αναργύρων Νίκος Σαράντης και Φυλής Χρήστος Παππούς καθώς και εκπρόσωποι των δήμων Αμαρουσίου, Αχαρνών, Μεταμόρφωσης, Παιανίας, Σαλαμίνας και Τανάγρας.
Στον πανηγυρικό έγινε εκτενής αναφορά στον οπλαρχηγό Μελέτη Βασιλείου που πριν 198 χρόνια απελευθέρωσε την Αθήνα από τους Τούρκους «τερματίζοντας ζυγό δουλείας έξι αιώνων, συμπεριλαμβανομένων των φράγκων». Υπογραμμίστηκε η συμβολή των κατοίκων της Αττικής στην επανάσταση και στην απελευθέρωση της Αθήνας, όπου περίπου 1.200 κάτοικοι των χωριών (Χασιά, Μενίδι, Σαλαμίνα, Μεσόγεια, Δερβενοχώρια κ.α.) με τους οπλαρχηγούς τους ενώθηκαν στο Μενίδι και υπό την ηγεσία του Χασιώτη Καπετάν Μελέτη Βασιλείου και την αρχηγία του Δήμου Αντωνίου και στις 25 Απριλίου απελευθέρωσαν την Αθήνα.
«Δεν αγωνίσθηκαν τοπικά, μόνο για την απελευθέρωση της επαρχίας ή των χωριών τους, αλλά με μεγάλο πείσμα για την απελευθέρωση της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής, ενώ προσέφεραν τρόφιμα και χρήμα, χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα, ή άλλα πρωτεία». Κλείνοντας ως «συμβολή στη μνήμη των ηρωικών προγόνων μας» προτάθηκε «η καθιέρωση της 25ης Απριλίου, ως επίσημη τοπική εορτή της Αττικής».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.