Η Τουρκία ζήτησε την Τρίτη μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την ποιοτική και ποσοτική επέκταση των μελών του.
«Το συμβούλιο θα είναι πιο αντιπροσωπευτικό και θα ανταποκρίνεται εάν οι μεταρρυθμίσεις αυξάνουν τον αριθμό των μελών του και δίνει τη δυνατότητα όλων των κρατών μελών να το υπηρετούν «, δήλωσε ο Sinirlioglu, πρεσβευτής του ΟΗΕ στην Τουρκία στη Συζήτηση της Γενικής Συνέλευσης για τα σχέδια μεταρρύθμισης.
Ο Sinirlioglu δήλωσε ότι το δικαίωμα βέτο των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο πέρα από τα εθνικά συμφέροντα εκείνων που κατέχουν το προνόμιο».
Είπε ότι αυτό το βέτο είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας συχνά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει τα καθήκοντά του και δεν επέστρεψε εγκαίρως για να αποτρέψει τις κρίσεις.
«Κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας δυσλειτουργικό, ανυπολόγιστο και αντιδημοκρατικό, μειώνοντας την εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ και την πολυμέρεια», πρόσθεσε.
Τόνισε ότι η έκβαση της διαδικασίας μεταρρύθμισης δεν θα πρέπει να δημιουργήσει «ένα αμετάβλητο, μη προοδευτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών», δηλώνοντας ότι είναι αναγκαία μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση για την πρόληψη αυτού.
Υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματα της μεταρρύθμισης θα πρέπει να γίνουν δεκτά από όλα τα κράτη μέλη, ο Sinirlioglu δήλωσε ότι αυτός είναι «ο μόνος τρόπος για το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, πιο δημοκρατικό, πιο υπεύθυνο και πιο αποτελεσματικό».
Ο Sinirlioglu κατηγόρησε την έλλειψη προόδου στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για την αύξηση του αριθμού των μόνιμων – μη εκλεγμένων – μελών στο συμβούλιο, λέγοντας ότι οι προσπάθειες προσθήκης μόνιμων μελών με δικαίωμα βέτο έχουν διαβρώσει τις μεταρρυθμιστικές συζητήσεις.
Εάν οι επιδόσεις των κρατών μελών υποβάλλονται σε περιοδικές εκλογές, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι πιο υπεύθυνο, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ένας καλός συνδυασμός προσωρινών και μόνιμων μελών θα καταστήσει το συμβούλιο αποτελεσματικότερο βελτιώνοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ο Sinirlioglu τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να εκπληρώσει την αποστολή του ως κύριο όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για την προστασία της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, καλώντας όλα τα κράτη μέλη να συνεργαστούν στη διαδικασία μεταρρύθμισης.
Πηγή: Anadolu