Η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να υποβάλει στο κοινοβούλιο εντός των προσεχών ημερών μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την νομική πλαισίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους του PKK, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι.
Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της υποστήριξης της κουρδικής κοινότητας, που αποτελεί το εν πέμπτον του πληθυσμού προς το πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου, οπότε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας προσβλέπει να γίνει ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας.
Ο Ερντογάν ξεκίνησε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν το 2012 με στόχο τον τερματισμό της ένοπλης δράσης του κόμματος, που διαρκεί εδώ και τρεις δεκαετίες, και έχει κοστίσει τη ζωή 40.000 ανθρώπων.
Ο Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους από το Βουκουρέστι ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου και βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής υπουργικών υπογραφών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet, το νομοσχέδιο θα παρέχει «νομικές εγγυήσεις» προς τους κρατικούς αξιωματούχους που έχουν συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία, προστατεύοντάς τους από μελλοντική δίωξη, και θα διευκολύνει την επανένταξη των μαχητών.
Ο Ερντογάν έχει επενδύσει σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες με τους Κούρδους, ενισχύοντας τα πολιτιστικά και τα γλωσσικά δικαιώματα της κουρδικής κοινότητας, ρισκάροντας να αποξενώσει ορισμένους από τους παραδοσιακούς πολιτικούς υποστηρικτές του.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Αγκυρα χαρακτηρίζουν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ο Οτσαλάν παραμένει μισητό πρόσωπο για την τουρκική κοινή γνώμη.
Η εκεχειρία που κήρυξε ο Οτσαλάν τον Μάρτιο 2013 τηρείται σε γενικές γραμμές, όμως οι δυνάμεις του PKK διέκοψαν την υποχώρηση προς τις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ τον περασμένο καλοκαίρι επικαλούμενοι την αργή πρόοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.