Τουρκία: Να γιατί η Άγκυρα θα συνεχίσει την ίδια πολιτική προς την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Η Τουρκία τα τα τελευταία χρόνια έχει αναμφισβήτητα αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα για την περιοχή της Μεσογείου, εξέλιξη που δεν αφήνει φυσικά αδιάφορη την Ελλάδα. Πολλοί στην χώρα μας αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Άγκυρας. Η κατανόηση της συμπεριφοράς της αποτελεί μία αρκετά σημαντική προϋπόθεση για την ορθή αντιμετώπισή της από τις ελληνικές ηγεσίες. Όπως όλες οι χώρες, έτσι και εκείνη επηρεάζεται άμεσα από την γεωγραφία της. Γεωγραφικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαμορφώνουν εν πολλοίς διαχρονικά την εξωτερική της πολιτική.

Τοποθετημένη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η Δημοκρατία της Τουρκίας συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα με το Μεσόγειο. Η χώρα ελέγχει δύο θαλάσσια κομβικά σημεία (Διώρυγα του Σουέζ – Στενά Βοσπόρου) και έχει σημαντική οικονομική, στρατιωτική και πολιτιστική επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή.

Η σύγχρονη Τουρκία γεννήθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας, ο Ατατούρκ παρουσίασε τα έξι βέλη του. Αυτά τα βέλη, εξελίχθηκαν στις βασικές ιδεολογικές αρχές του νέου τουρκικού έθνους. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αγκάλιασε αυτές τις απόψεις. Ωστόσο, ένα εξίσου μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εναντιώθηκε σε αυτές. Έτσι σταδιακά, η μεσογειακή ακτή, συγκεντρώνοντας το πιο προοδευτικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας αναπτύχθηκε ραγδαία, έναντι των ανατολικών επαρχιών που παρέμειναν συντηρητικές, προσκολλημένες στις ισλαμικές αρχές.

Η ένωση μεταξύ των κοσμοπολίτικων δυτικών πλούσιων επαρχιών και της πρωτεύουσας της χώρας και των λιγότερο προνομιούχων συντηρητικών ανατολικών περιφερειών έχει διαμορφώσει μια πολυπλοκότητα στη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, εκμεταλλεύθηκε την αποξένωση των ανατολικών επαρχιών από τους Κεμαλιστές και λειτούργησε ως η φωνή των συντηρητικών κοινωνιών της Ανατολίας. Ήρθε σε σύγκρουση με το κεμαλικό κατεστημένο το οποίο εκρίζωσε από το τουρκικό κράτος για να θεμελιώσει την κυρίαρχη επιρροή του και τις ισλαμικές αξίες.

Παράλληλα, υιοθέτησε νεο οθωμανικές φιλοδοξίες που αποτελούν τους σημερινούς στόχους της Άγκυρας. Στόχος της είναι η αναβίωση της χαμένης επιρροής της παλιάς αυτοκρατορίας σε όλες τις περιοχές που ήλεγχε στο παρελθόν.

Ακόμη, η χώρα αντιμετωπίζει το κουρδικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την σημερινή εσωτερική πληγή της και επηρεάζει τη διεθνή συμπεριφορά της, αναγκάζοντας την να αντιτίθεται με κάθε τρόπο στην δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορεί κανείς να μάθει τους γεωγραφικούς παράγοντες που καλούνται να συνυπολογίζουν διαχρονικά οι τουρκικές ηγεσίες και καθορίζουν την τουρκική εξωτερική πολιτική:

Πηγή: The National Interest