«Πιστεύουμε ότι η απειλή που θέτει η FETÖ συνεχίζεται», δήλωσε ο Mustafa Kalaycı, αναφερόμενος σε ό,τι οι αρχές ονομάζουν τρομοκρατική οργάνωση των Γκιουλενιστών που πιστεύεται ευρέως ότι έχει ενορχηστρώσει την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.
Μιλώντας σε ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CNN Türk, ο Kalaycı αναφέρθηκε επίσης σε εν εξελίξει πράξεις εναντίον του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο γειτονικό Ιράκ.
«Φαίνεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει λίγο περισσότερο», είπε.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και έκτοτε παρατάθηκε σε τριμηνιαίες περιόδους, η τελευταία από τις οποίες θα λήξει στις 19 Ιουλίου.
Ωστόσο, μετά από κριτική της αντιπολίτευσης για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε επίσης να άρει την εφαρμογή της μετά τις γενικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
«Θεού θέλοντος, θα επανεξετάσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις εκλογές και ενδεχομένως να την τερματίσουμε. Θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό αφού δημιουργήσουμε νέα κυβέρνηση. Το θέμα δεν θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε ένα βήμα και θα συνεχίσουμε «, δήλωσε ο Ερντογάν στις 8 Ιουνίου.
Η Τουρκία έχει «σαφή βούληση» για την άρση της, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Μπέκιρ Μπόζνταγ μια μέρα μετά τις εκλογές.
«Είχαμε δώσει μια υπόσχεση πριν από τις εκλογές. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει στις 19 Ιουλίου. Όταν λήξει, θα λάβουμε την τελική απόφαση. Η βούλησή μας είναι πολύ ξεκάθαρη και για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Αλλά το χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί «, δήλωσε ο Μποζδάγκ.
Το ΑΚΡ του Ερντογάν και το ΜΗΡ σχημάτισαν την «Λαϊκή Συμμαχία» πριν από τις εκλογές, οι οποίες έχουν πλέον αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν συνεχίσουν να συνεργάζονται. Το MHP υποστήριξε επίσης τον Ερντογάν ως προεδρικό υποψήφιο.