Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να διπλασιάσει τους δασμούς σε βάρος των τουρκικών εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για την οικονομία της Τουρκίας, παρατηρεί ο διευθυντής αναλύσεων της Region Investment Company, Valery Vaisberg.
«Το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας είναι αρκετά αδύναμο», εξηγεί ο αναλυτής, συμπληρώνοντας: «Η αδυναμία της Τουρκίας να εξάγει χάλυβα και αλουμίνιο στις ΗΠΑ (και με τις ΗΠΑ να συνιστούν έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές των τουρκικών μεταλλουργικών προϊόντων) έχει επιδεινώσει το ισοζύγιο πληρωμών που ήδη δεν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση. Το εθνικό νόμισμα έχει βρεθεί σε αδύναμη κατάσταση. Η Τουρκία έχει χαμηλά επίπεδα παγκόσμιων αποθεμάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εξωτερικές υποχρεώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί δραματικά».
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η πτώση της λίρας θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και στην Ευρώπη.
Από την πλευρά του, ο Anton Shabanov, ανεξάρτητος οικονομικός αναλυτής, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το sell-off της τουρκικής λίρας να πλήξει το ευρώ.
«Η τουρκική λίρα συνδέεται άμεσα με το δολάριο. Πέφτει σημαντικά και οι Τούρκοι κάποτε είχαν πάρει πολλά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της (υπάρχει χρέος ύψους περίπου 140 δισ. δολ.), τότε η ΕΕ θα έχει προβλήματα. Και συνεπώς θα προκύψουν προβλήματα και για το ευρώ».
Ο Anton Shabanov αναφέρεται, ακόμη, στον κανόνα των «τριών ημερών», σύμφωνα με τον οποίο η κύρια φάση μιας κρίσης διαρκεί τρεις ημέρες. Την προηγούμενη εβδομάδα, το ρούβλι γνώρισε σημαντικές απώλειες, αλλά σταδιακά οι επενδυτές καθησυχάστηκαν και ξεκίνησαν να λαμβάνουν πιο λογικές αποφάσεις, παρατηρεί. Τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τουρκική λίρα.
Πηγή: Sputnik