Τουρκία: Γερμανοί βουλευτές στην ΝΑΤΟϊκή βάση του Ικονίου

Μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από Γερμανούς βουλευτές έφθασε σήμερα στην Τουρκία για να επισκεφθεί τους στρατιώτες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Buneswehr) που σταθμεύουν στο Ικόνιο (κεντρική Τουρκία) με φόντο εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και ενώ μια προηγούμενη επίσκεψη των βουλευτών είχε ματαιωθεί από την Άγκυρα.

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από επτά Γερμανούς κοινοβουλευτικούς διαφόρων κομμάτων, με επικεφαλής την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρόζε Γκοτεμέλερ, σύμφωνα με την Μπούντεσταγκ. Το αεροπλάνο τους προσγειώθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Άγκυρα είχε ζητήσει στις 14 Ιουλίου την «αναβολή» μιας επίσκεψης κοινοβουλευτικών στους περίπου 30 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν στη βάση του Ικονίου, καθώς επιδεινώνονταν οι σχέσεις της με το Βερολίνο. Αυτή τη φορά η επίσκεψη οργανώθηκε από το ΝΑΤΟ, αντί για τη Γερμανία, μια λύση που έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Οι Γερμανοί βουλευτές έχουν τη νομική υποχρέωση να επισκέπτονται αυτούς τους στρατιώτες, καθώς ο γερμανικός Στρατός βρίσκεται υπό τον στενό έλεγχο της Κάτω Βουλής του γερμανικού Κοινοβουλίου. «Χαιρετίζουμε ρητά το γεγονός ότι κατέστη εφικτή η επίσκεψη» δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ και ευχαρίστησε τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την αναπληρώτριά του για τις προσπάθειές τους.

«Δεν συμμερίζομαι, όμως, την αισιοδοξία για την πολιτική σημασία αυτής της επίσκεψης. Θα χαιρόμουν αν ήταν έτσι» πρόσθεσε, καθώς κάτι τέτοιο «θα αποτελούσε ευκαιρία για εποικοδομητικό διάλογο για όλα τα θέματα που μας συνδέουν ή και πιθανόν μας χώρισαν τον τελευταίο καιρό». «Θα το ήθελα, αλλά δεν είμαι τόσο σίγουρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπό αυτές τις συνθήκες πρόκειται για «επίσκεψη β’ κατηγορίας», ο Γερμανός διπλωμάτης τόνισε ότι «η επίσκεψη είναι επίσκεψη κι αυτό είναι καλό» και συμπλήρωσε: «Το γεγονός ότι συμμετέχει το ΝΑΤΟ στην επίσκεψη έχει βεβαίως σχέση με το ότι στο διμερές επίπεδο δεν ήταν τόσο εύκολο για μας, ειδικά έχοντας υπόψη τις εμπειρίες μας με το Ιντσιρλίκ. Το πώς θα συνεχίσει, θα το δούμε».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν μπορεί και στο μέλλον να ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, με τόσο μεγάλες πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες, αλλά θα πρέπει να βρεθούν άλλες δυνατότητες. Με αυτό θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση, με τη Βουλή, το ΝΑΤΟ και την τουρκική κυβέρνηση.

(Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)