Εξαρτώμενη από εισαγωγές για τις ενεργειακές ανάγκες της, η Τουρκία έχει σήμερα έργα για δύο πυρηνικές μονάδες, οι οποίες αναμένεται να κοστίσουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας.
Για το σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο Sinop, η σύμβαση ανατέθηκε το 2013 σε μια κοινοπραξία της Mitsubishi Heavy Industries 7011.T της Ιαπωνίας, της Itochu Corp. και της GDF Suez της Γαλλίας.
Το σχέδιο είναι να κατασκευαστούν τέσσερις αντιδραστήρες με συνολική παραγωγή 4.500 μεγαβάτ (MW) στην παράκτια πόλη της Sinop της Μαύρης Θάλασσας, χρησιμοποιώντας αντιδραστήρες Atmea1 που αναπτύσσει η Mitsubishi Heavy Industries με τη Areva της Γαλλίας. Αν και ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας το 2023, εγκαίρως για την εκατονταετηρίδα της Τουρκίας, ένα πρόβλημα υπέρβασης του κόστους που σχετίζεται με τα μέτρα ασφαλείας μετά την πυρηνική καταστροφή της Fukushima το 2011 θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην έγκαιρη ολοκλήρωσή του.
Το εκτιμώμενο κόστος για το έργο έχει διογκωθεί σε άνω των 5 τρισεκατομμυρίων γιεν (46,2 δισ. Δολάρια) από 2 τρισεκατομμύρια γιέν το 2013, σύμφωνα με την έκθεση Nikkei Asia Review τον Απρίλιο.
Το ιαπωνικό εμπορικό κέντρο Itochu εξέρχεται από το έργο στην Τουρκία λόγω της αύξησης του κόστους που σχετίζεται με την ασφάλεια, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του εργοστασίου, σύμφωνα με τον Nikkei.
Η κοινοπραξία ανέφερε αρχικά ότι ο αντιδραστήρας θα είναι έτοιμος μέχρι το 2023.
Το 2011, η ρωσική εταιρεία Rosatom ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει και να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο 4.800 MW στη νότια επαρχία Mersin, το οποίο είναι το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία.
Το έργο έχει πληγεί από καθυστερήσεις από τη σύναψη της σύμβασης, αλλά τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σηματοδότησαν την έναρξη κατασκευής κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Άγκυρα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα έρθει σε λειτουργία το 2023.