Εδώ και τρεις μήνες μαίνονται οι μάχες μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών. Από κρησφύγετό του στο Ιρακινό Κουρδιστάν ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Τζεμίλ Μπαγίκ δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, όμως προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί η σύγκρουση εξαιτίας «της λογικής πολέμου» που ακολουθεί η Άγκυρα.
«Είμαστε έτοιμοι για μια εκεχειρία ήδη από τώρα», διαβεβαίωσε ο Μπαγίκ από το Καντίλ στο βόρειο Ιρακινό Κουρδιστάν. «Όμως αν (η τουρκική κυβέρνηση) επιμείνει σε αυτή τη λογική του πολέμου (…) και άλλα νεκροταφεία θα γεμίσουν και η σύγκρουση θα εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία, τη Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε.
«Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο (…) Μέχρι τώρα προσπαθήσαμε μέσω της πολιτικής και δημοκρατικής οδού να προωθήσουμε τον διάλογο», επεσήμανε ο επικεφαλής της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν (KCK), στην οποία συμμετέχουν όλα τα αντάρτικα κινήματα. «Όμως ο (Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν εμπόδισε τη διαδικασία αυτή (…) δεν την πίστεψε ποτέ», κατήγγειλε.
Το 2012, όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ της Άγκυρας και του φυλακισμένου ιδρυτή του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν, υπήρξαν ελπίδες για τον τερματισμό της κρίσης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι από το 1984. Όμως στις 20 Ιουλίου μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και από την οποία σκοτώθηκαν 32 φιλοκούρδοι ακτιβιστές στην πόλη Σουρούτς της Τουρκίας ράγισε την εύθραυστη εκεχειρία.
Ένα παρακλάδι του PKK απάντησε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον φόνο δύο αστυνομικών, «μια τιμωρητική πράξη» εναντίον της Τουρκίας, την οποία οι Κούρδοι κατηγορούν ότι στηρίζει τους τζιχαντιστές. Σε αντίποινα η Άγκυρα εξαπέλυσε έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» και δεσμεύθηκε να «καταστρέψει» το PKK.
Έκτοτε η νοτιοανατολική Τουρκία, η πλειονότητα του πληθυσμού της οποίας είναι Κούρδοι, έχει βυθιστεί στη βία. Σχεδόν 150 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις που αποδίδονται στο PKK, ενώ η τουρκική αεροπορία έχει αυξήσει τις επιδρομές της εναντίον των ανταρτών.
Το PKK αρνείται ότι τροφοδοτεί την κλιμάκωση αυτή της βίας και κάνει λόγο για «νόμιμη άμυνα». «Οι αντάρτες το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν τους εαυτούς τους, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τον πόλεμο», τόνισε ο Μπαγίκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία για τις τουρκικές επιθέσεις εναντίον των Κούρδων είναι καθαρά πολιτική. «Ο Ερντογάν έχασε στις εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό ξεκίνησε τον πόλεμο», είπε.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο κατά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Αντίθετα το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) κέρδισε 80 έδρες και αύξησε την επιρροή του. Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος επικεντρώνει τις επιθέσεις του εναντίον του HDP, το οποίο κατηγορεί ότι είναι συνεργός των «τρομοκρατών».
Παρόλο που το HDP αρνείται οποιαδήποτε άμεση σχέση με το PKK, ο Μπαγίκ τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε το HDP».
Εξάλλου, ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της KCK, ο Μπεσέ Χοζάτ, άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα μιλώντας στον Τύπο ότι το PKK θα μπορούσε να αναστείλει τις δραστηριότητές του προκειμένου «να συμβάλει στη νίκη του HDP».
Παρά τις συνεχιζόμενες μάχες, ο Μπαγίκ δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει και πάλι συζητήσεις με την Τουρκία, όμως υπό τον όρο ότι θα ισχύσει «διμερής εκεχειρία» και ότι η Άγκυρα θα απελευθερώσει τους Κούρδους κρατούμενους, ανάμεσά τους και τον Οτζαλάν.
Ο ηγέτης του PKK κατέληξε τονίζοντας ότι εξακολουθεί «να ελπίζει σε μια ειρηνική λύση» της κρίσης. «Αν ήταν δυνατό να λυθεί το πρόβλημα με τον πόλεμο, θα είχε γίνει εδώ και καιρό», είπε χαρακτηριστικά.